Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΤΕΙ σε Αργοστόλι και Ληξούρι. (ΔΗΛΩΣΕΙΣ)



Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011
Δηλώσεις για το κλείσιμο των δυο τμημάτων του ΤΕΙ σε Αργοστόλι και Ληξούρι.
 

Επιστολή Σπύρου σε Διαμαντοπούλου για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Αποδυναμώνεται μια νησιωτική περιφέρεια



Να ακυρώσει την απόφαση, να μη δεχθούν εφέτος υποψήφιους φοιτητές τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ζητεί ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, με επιστολή του από την Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, που κοινοποιείται στους υφυπουργούς και το Γ.Γ. του Υπουργείου.

Η επιστολή του Περιφερειάρχη

Κυρία Υπουργέ,
Με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας τα τμήματα:
Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα την Κεφαλλονιά), Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα την Κεφαλλονιά) και Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα τη Λευκάδα) δεν θα δεχθούν εφέτος υποψήφιους φοιτητές.
Με την ανακοίνωση αυτή, ουσιαστικά, καταργείται τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο αποδυναμώνεται με τον τρόπο αυτό.
Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, θεωρώ, ότι βρίσκεται πλέον στην ακμή της ανάπτυξής του με επιπλέον δυνατότητες και προοπτική, όπως με διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ιδρύματος, Ναπ. Μαραβέγιας, με τον οποίο συναντήθηκα πρόσφατα και συζητήσαμε μάλιστα τον τρόπο συνεργασίας του ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Επίσης, σας γνωστοποιώ ότι πολύ πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων συζήτησε το θέμα του ΤΕΙ και εξετάζουμε την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα του ιδρύματος.

Κυρία Υπουργέ,

Για τη νησιωτική Περιφέρειά μας, το ΤΕΙ, πέραν απ’ ότι συμβάλλει στον επαγγελματικό προσανατολισμό, τόσο των σπουδαστών του όσο και των νέων γενικότερα, διατηρώντας αμφίδρομη σχέση με τις αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες και τους οργανωμένους κλάδους των νησιών μας, αποτελεί ένα σημαντικό κύτταρο για να κρατηθούν ζωντανά τα νησιά, ιδιαίτερα εκείνα που ο πληθυσμός τους είναι μικρός.

Στα κριτήρια για τη συρρίκνωση των εξόδων του Υπουργείου Παιδείας δεν θα πρέπει να μη λαμβάνεται υπόψη σας τη νησιωτικότητα και την προσπάθεια των κατοίκων να αναπτύξουν όλες τις δυνατότητες των νησιών με τα πολλαπλά προβλήματα.

Για το λόγο αυτό, πιστεύω, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μην ισχύσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που ακυρώνει όλες τις προσπάθειες που κάνουμε για την ανάπτυξη και στήριξη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
 

Σπ. Σπύρου: «Ντροπή και αίσχος!»

Ντροπή και Αίσχος! Με αυτές τις λέξεις χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

«Χθες», δήλωσε ο κ. Σπύρου, «παραμονές των πανελληνίων εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι βάζει «μαχαίρι» σε 25 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεταξύ αυτών:
Στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα την Κεφαλλονιά).
Στο Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα την Κεφαλλονιά).
Στο Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα τη Λευκάδα).
Η ανακοίνωση αυτή του Υπουργείου Παιδείας», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «πλήττει όχι μόνο την Παιδεία στη χώρα μας, που, συνεχώς και με κάθε τρόπο συρρικνώνεται, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούσαν τα τμήματα αυτά.

Σε ότι αφορά στην Περιφέρειά μας, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που ιδρύθηκε το 2004 και βρίσκεται πλέον στην ακμή της ανάπτυξής του με επιπλέον δυνατότητες και προοπτική, τέθηκε στο στόχαστρο των περικοπών τμημάτων του, κάτω από τις επιταγές του Μνημονίου και της σκληρής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η παρούσα Κυβέρνηση.

Πρόσφατα», πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, «κατά τη διάρκεια συνάντησής μου με τον πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Ναπ. Μαραβέγια, συζητήσαμε τον τρόπο ανάπτυξης του ΤΕΙ και τη συνεργασία που μπορεί να καλλιεργηθεί ανάμεσα σε αυτό και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και των νησιών μεταξύ τους, καθώς και ενίσχυση της συνοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
«Θεωρώ», σημείωσε επιτακτικά ο Περιφερειάρχης, «ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, πέρα απ’ ότι συμβάλλει στον επαγγελματικό προσανατολισμό, τόσο των σπουδαστών τους όσο και των νέων γενικότερα, διατηρώντας αμφίδρομη σχέση με τις αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες και τους οργανωμένους κλάδους της οικονομίας της Περιφέρειάς μας, ενδυναμώνει την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας και είναι η λειτουργία του μια τονωτική «ένεση» τους χειμερινούς μήνες.
Αποφάσεις, «κατέληξε, που σχεδιάζονται στα κεντρικά γραφεία των υπουργείων, που δε λαβαίνουν υπόψη τη θέληση των πολιτών και των αιρετών του κάθε τόπου, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.
Στέκομαι στο πλευρό της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και θα ζητήσουμε από κοινού από το Υπουργείο Παιδείας, να καταργήσει την απόφαση αυτή που πλήττει την Περιφέρειά μας και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.
 

TEI IONIΩΝ ΝΗΣΩΝ

Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσε την καταστροφική της πορεία. O Βουλευτής του Νομού μας φάνηκε ανακόλουθος των πρόσφατων διαβεβαιώσεων του, -προς όλους εμάς που βασιζόμαστε στην ειλικρίνεια και φερεγγυότητά των δηλώσεών του-, περί της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας όλων των Τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που εδρεύουν στο νησί μας.
Η κατάργηση των τμημάτων της Βιολογικής Γεωργίας και της Διοίκησης Επιχειρήσεων συμπίπτει δυστυχώς με μια ζοφερή περίοδο για την χώρα μας και κατ΄ επέκταση για την κοινωνία των νησιών μας, για την οποία τα εν λόγω τμήματα πέραν της ανάδειξης της πολιτισμικής και εκπαιδευτικής μας φυσιογνωμίας, προσέφεραν σημαντικότατα οφέλη στον τόπο μας.
Ήδη η περικοπή των μισθών και συντάξεων, η ανεργία, η ύφεση σε όλα τα επίπεδα έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό σε όλους τους πολίτες για τους οποίους οι σπουδαστές παρείχαν υποστήριξη, μια ανάσα ζωής, μεταφορικά και κυριολεκτικά, στην περιοχή μας.
Η αύξηση της φορολογίας, οι συνεχής άνοδος των τιμών και τέλος οι ασφυκτικοί και άδικοι πολλές φορές έλεγχοι των Κρατικών Υπηρεσιών δημιουργούν ένα κλίμα αφενός αβάστακτο και καταστροφικό, αφετέρου αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τις οικογένειες και τα νοικοκυριά μας.
Τα ΤΕΙ και δει στην περιφέρεια μας, προσέδιδαν ελπίδα σε όλους, μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον και μια εν δυνάμει «υπόσχεση» για την βιώσιμη ανάπτυξη του νομού μας. Το κλείσιμο των τμημάτων του αναμφισβήτητα αποτελεί το τελειωτικό κτύπημα για την κοινωνία μας. Αντίθετα θα έπρεπε στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής στήριξης και ενδυνάμωσης της περιφέρειας να περικοπούν τμήματα ΤΕΙ από τις μεγαλουπόλεις. Αντί αυτού ακολουθείται μια παράλογη, ακατανόητη πολιτική, ασύγγνωστης στόχευσης, η οποία προωθεί την ισοπέδωση, τον εκμηδενισμό της Περιφέρειας, συντηρώντας την αστυφιλία και ενισχύοντας το ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟ Κράτος.
Λυπάμαι ειλικρινά που πέντε Κεφαλλονίτες Υπουργοί δεν τόλμησαν, δεν αγωνίστηκαν, προκειμένου να στηρίξουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Λυπάμαι που δεν αναγνώρισαν την πολύ-επίπεδη αξία ενός αξιόλογου εκπαιδευτικού ιδρύματος που είχαμε την τύχη και την εύνοια να λειτουργήσει στην περιοχή μας. Λυπάμαι που στα πλαίσια πολωμένων πολιτικών αντιλήψεων και στρατευμένων σχεδιασμών δεν κατάφεραν να θέσουν τις σωστές προτεραιότητες στις διεκδικήσεις τους.
Ακόμη και τώρα στον επιθανάτιο ρόγχο, θεωρώ ότι μια μάχη ακόμη οφείλει να δοθεί, έστω και αν είναι η ύστερη. Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας και στα παιδιά μας. Για να έχουμε την δυνατότητα, το θάρρος, να τους κοιτάμε κατάματα.
Ως εκ τούτου καλώ τον Βουλευτή, τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς, τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους σε κοινή σύσκεψη προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, έστω και τώρα, έστω και με τόση καθυστέρηση, προτού να είναι αργά, πριν χαθεί ολοκληρωτικά και η τελευταία ελπίδα!
Ας δείξουμε για μια φορά, ομόνοια, σύμπνοια, μαχητικότητα!
 

 Ζούμε την ώρα μηδέν !
του Μάκη Φόρτε
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ πολιτικά, με βάση την ξεκάθαρη διαχρονικά θέση μου για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, σχετικά με την ίδρυση και στη συνέχεια για την διεύρυνση και το στέριωμά του, να πω τούτη τη δύσκολη στιγμή κάποια πράγματα.

ΠΡΩΤΟΝ. Λυπάμαι ειλικρινά που το ΠΑΣΟΚ του Γεωργίου Παπανδρέου και του μνημονίου, επιβάλει άλλο ένα αντιλαϊκό μέτρο (ανάμεσα στα τόσα άλλα) που δεν είχε στο προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα με τη δόλια μέθοδο του αιφνιδιασμού, δίχως μάλιστα να ληφθεί υπόψη καμία ορθολογική διαχείριση της ανώτατης εκπαίδευσης στην περιφέρεια μας. Υποβαθμίζουν την περιφέρεια με μία ακόμη ενέργεια και στερούν τις τοπικές κοινωνίες από ένα κύτταρο δημιουργίας γνώσης και ζωής.
Τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από τα οχτώ λειτουργούντα (ένα στο Αργοστόλι, ένα στο Ληξούρι και ένα στην Λευκάδα) ανακοινώθηκε ότι δεν θα δεχτούν φοιτητές, οπότε και κλείνουν, δύο μόλις ημέρες πριν το ξεκίνημα των εισαγωγικών εξετάσεων!

ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Ζητώ ένα μεγάλο συγνώμη από τους συμπολίτες μου γιατί στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 ως υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, ποτέ δεν μίλησα για κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αλλά αντίθετα όλοι οι υποψήφιοι μιλούσαμε για διεύρυνσή του.

ΤΡΙΤΟΝ.
Μου προκαλεί θλίψη που η εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ, μαζί με την τοπική κοινωνία Αργοστολίου, Ληξουρίου και Λευκάδας, πληρώνουν την ανυποληψία της πολιτικής και των πολιτικών της, παρόλο που μέχρι χθες εισέπρατταν διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία για την βιωσιμότητα του ΤΕΙ.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ. Τούτη την ώρα που αποδομείται «το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της Κεφαλονιάς», έχει ιδιαίτερη αξία ο σημερινός Βουλευτής Σπύρος Μοσχόπουλος να σταθεί στο ύψος της ιστορικής του ευθύνης, για ό,τι παρέλαβε από τους Γεράσιμο Αρσένη, Πέτρο Ευθυμίου και Αλέκο Καλαφάτη και γι’αυτό που τον προστάζουν σήμερα να παραδώσει.
Με τρομάζει η ιδέα ό,τι έπεται συνέχεια και ότι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, τα Επτάνησα, βιώνουν την πιο σκληρή περίοδο αποδόμησης ιστορικών και κοινωνικών κατακτήσεων.

ΠΕΜΠΤΟΝ. Η ιστορία δεν γράφεται με προθέσεις.
Γι’αυτό και οι πολιτικοί, την ιστορία την δική τους και την ιστορία της πολιτικής των ημερών τους, την γράφουν με τις πράξεις τους.
Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το δεύτερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα των Επτανήσων, δεν ανήκει στην ιστορία όπως «αποφάσισε και διέταξε» η Κυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση δείχνει να τελεί εν αγνοία της ιστορικής ευθύνης να κλείσει μια εστία παιδείας στην πατρίδα του Ριζοσπαστισμού και του πρώτου Ελληνικού Πανεπιστημίου, της Ιόνιας Ακαδημίας.
Τα νησιά μας δεν ήταν ποτέ επαίτες της Ελληνικής πολιτικής σκηνής και
δεν έγραψαν την ιστορία τους ως παρίες.
Ζούμε την ώρα μηδέν!
Γιαυτό και σήμερα απαιτείται αφύπνιση και διεκδίκηση!
Η πολιτική του «συ κύριε» οδηγεί (οδήγησε) στην υποτέλεια και την διάλυση των κοινωνιών μας – σε πρωτοφανείς ιστορικές διαστάσεις.
Η εγκατάλειψη των νησιών μας από τις δημόσιες επενδύσεις και η εξαφάνιση του ΕΣΠΑ χθες, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σήμερα, αύριο το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, οι αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες, τα σχολεία στην ύπαιθρο, πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε !


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΒΑΖΕΙ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΕ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
Σε μία ακόμη απόφαση-σοκ για την τοπική μας κοινωνία προχώρησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας δύο τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που εδρεύουν στο νησί μας δεν θα δεχθούν νέους σπουδαστές το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012!

Πρόκειται για το τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων με έδρα το Αργοστόλι και το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Ληξούρι. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί ένα ακόμη τμήμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων το Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα την Λευκάδα, κάτι που σημαίνει ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συρρικνώνεται επικίνδυνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του ως αυτόνομο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας έτσι το σχέδιο «Καλλικράτης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ» και παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις τόσο του Προέδρου του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αλλά και των τοπικών «πράσινων» παραγόντων, προχωράει «υπόγεια» και μεθοδικά στο οριστικό «λουκέτο» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί μας, διαμέσου της μεθόδου της μη εισαγωγής σπουδαστών στο φετινό ακαδημαϊκό έτος, κάτι που θα έχει σοβαρότατο και αρνητικό αντίχτυπο στην ήδη ασθμαίνουσα-λόγω κρίσης-τοπική οικονομία.

Την ίδια ώρα που το νησί μας δέχεται ένα ακόμη «ύπουλο» χτύπημα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο «πράσινος» Μάρκος Κοτσιλίνης και η παρέα του ασχολούνται με το να «λαϊκίζουν» υποκριτικά για τις παραλίες του νησιού μας. Προτιμότερο θα ήταν να απολογηθούν στην τοπική μας κοινωνία για την παντελή απουσία αντίστασης εκ μέρους τους στις εντολές της κεντρικής τους κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που τα δύο τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην Ζάκυνθο παραμένουν ως έχουν παρόλο που συγκεντρώνουν πολύ μικρό αριθμό εισαχθέντων σπουδαστών.

 


Το ΕΒΕΚΙ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας
To ΕΒΕΚΙ-που κάποτε πρωτοστάτησε στην δημιουργία του Τ.Ε.Ι Ιονίων νήσων και γι αυτό αισθάνεται «διπλά ενοχλημένο»- εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην υπάρξουν φέτος εισακτέοι στα τμήματα ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα το Ληξούρι) και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (με έδρα το Αργοστόλι)
Το Υπουργείο Παιδείας έλαβε την απόφασή του με κριτήρια τον αριθμό ενεργών φοιτητών και την έντονη τάση εγκατάλειψης των σπουδών από τους φοιτητές- όπως αυτή στοιχειοθετείται από τον αριθμό των εισαχθέντων, τον αριθμό των φοιτητών που ενδιαφέρθηκαν για την παραλαβή συγγραμμάτων, τον αριθμό των πτυχιούχων και το μέσο όρο φοίτησης τα τελευταία χρόνια.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα, διότι τα παραπάνω κριτήρια θα ευσταθούσαν αν η Πολιτεία στήριζε την εκπαιδευτική μας μονάδα, το Τ.Ε.Ι. Ιονίων νήσων, αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του ως όφειλε και όπως έπρεπε ,δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές και «θωρακίζοντας θεσμικά»!
Θα ευσταθούσε αν το Τ.Ε.Ι. Ιονίων νήσων ήταν ένα «ώριμο Τ.Ε.Ι.» και όχι μια απόπειρα στα πρώτα της στάδια -υπό καθεστώς ,ακόμη, Διοικούσας Επιτροπής!
Στο Τ.Ε.Ι Ιονίων νήσων δεν δόθηκε ούτε ο απαραίτητος χρόνος , ούτε η απαραίτητη στήριξη και γι αυτό ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΌ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΑ!
Μοιάζει με τιμωρία για ανύπαρκτο παράπτωμα !
Αν ρίξουμε μια ματιά στα Τ.Ε.Ι που «κόπηκαν» θα διαπιστώσουμε ότι αγνοήθηκε το κριτήριο της σημαντικότητας του αντικειμένου σπουδών για την οικονομία της χώρας! «Κόπηκαν» π.χ. πολλά «τουριστικά τμήματα», αλλά και το δικό μας «της βιολογικής γεωργίας», λες και το αντικείμενο δεν έχει παρόν και μέλλον! Αντί, λοιπόν, η Πολιτεία να κάνει ό,τι μπορεί για την αναβάθμισή του σπεύδει, άρον-άρον ,να το καταργήσει!!
Επιπλέον: Πώς υλοποιείται η «περιφερειακή πολιτική» στο χώρο της Ανώτατης εκπαίδευσης όταν το Υπουργείο Παιδείας καταργεί την «Διοίκηση Επιχειρήσεων» στο Ληξούρι-τμήμα που μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά στην επαρχία διότι δεν απαιτούνται εργαστήρια και υπάρχει σε επάρκεια το απαραίτητο καθηγητικό προσωπικό;
Θεωρούμε ότι όσα αναφέρθηκαν είναι υπεραρκετά προκειμένου η Πολιτεία να «πάρει πίσω» το μέτρο που οδηγεί στην κατάργηση των δυο τμημάτων Τ.Ε.Ι σε Αργοστόλι-Ληξούρι- αλλά και του τμήματος της Λευκάδας- και καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια, τους βουλευτές των νησιών, τους Κεφαλονίτες υπουργούς, να συστρατευθούν με τους συλλογικούς φορείς και τους απλούς πολίτες προκειμένου να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση ώστε όχι μόνο τα τμήματα να μην καταργηθούν, αλλά και να στηριχθεί το Τ.Ε.Ι. Ιονίων νήσων στον απαιτούμενο βαθμό !

Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Μιχαλάτος Θεόφιλος


 
Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την ενέργεια της Αννας Διαμαντοπούλου

Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Αννας Διαμαντοπούλου, της υπουργού που καταργησε την εθνικότητα της παιδείας, που τολμησε να προτείνει ως δευτερη επίσημη γλώσσα στα Ελληνικά Σχολεία την Αγγλική, που υπηρετεί με τον δουλικότερο τρόπο τα κελευσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εξαθλίωση της Ελλάδας, με την οποια εξαγγέλεται ουσιαστικά το κλείσιμο του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι και του τμήματος Βιολογικής Καλλιέργειας στο Αργοστόλι αποτελεί το προανάκρουσμα για το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Είναι πλέον προφανές οτι καθε μέρα παραμονής του Γεωργίου Παπανδρέου και της ομάδας που τον στηρίζει στην εξουσία οδηγεί τη χώρα στην εξαθλίωση και την Κεφαλονιά στην καταστροφή, αφού μετα το μνημόνιο, το φαλιμέντο του Δήμου, επιδαψιλευει τώρα στο Νησί μας και το κλείσιμο του ΤΕΙ.
Ως Δημοτική Αρχή της Παλικής απο το 2003 μέχρι σήμερα αγωνιστήκαμε με διεκδικητικό πνεύμα αλλά και θετικές πρωτοβουλίες και κατορθώσαμε να στηρίξουμε το τμήμα μουσικών οργάνων που κατέρεε, αλλά και να συμβάλλουμε κατα μέγιστο ποσοστό άμεσως στη δημιουργία του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι, και εμμέσως του Δεύτερου τμήματος στο Αργοστόλι
¨Ολοι όσοι λοιπόν εργαστήκαμε στο Ληξούρι για τη διατήρηση των τμημάτων του ΤΕΙ στη πόλη μας, καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την ενέργεια της Αννας Διαμαντοπούλου και είμαι βέβαιος οτι τα ίδια συναισθήματα αγανάκτησης και οργής διακατέχουν όλους τους φίλους και συναδέλφους στο Αργοστόλι που συμπορευτήκαμε σε αυτή τη προσπάθεια.
Καλούμε , με το Δικαίωμα που μας δίνουν όλες οι μέχρι σήμερα προσπάθειες μας, το Βουλευτή, το Δήμαρχο, το Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ που με τις πράξεις ή παραλείψεις τους επέτρεψαν στην Αννα Διαμαντοπούλου να προχωρήσει στην κατάργηση των τμημάτων του ΤΕΙ, να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να την υποχρεώσουν να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που πρεπει, όχι μόνο για να αποτραπεί το κλείσιμό των τμηματων, αλλά και για να εξασφαλισθεί η ουσιαστική λειτουργία τους.

Ζητάμε απο όλους τους Κεφαλλονίτες Βουλευτές και Υπουργούς να παραδειγματισθούν απο το επίκαιρο πνεύμα των Ριζοσπαστων Βουλευτών και να απαιτήσουν την συνέχιση της λειτουργίας όλων των τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Προσκαλούμε όλες της πολιτικές και κοινωνικές ομάδες της Κεφαλονιάς να συστρατευθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια και τις επιλογές σε Εθνικό και τοπικο επίπεδο των νεοκαταχθόνιων της κυβερνητικής ομάδας, οι οποίοι σε αναντιστοιχία ακόμα και με το ίδιο τους το κόμα, οδηγούν τη Χώρα και τη Κεφαλονιά στη καταστροφή.

Βασίλης Γρ. Ρουχωτάς
Δημοτικός Συμβουλος
τ. Δήμαρχος Παλικής 


Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ καταγγέλλει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με την οποία συρρικνώνεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νησί μας, με το κλείσιμο δύο τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων.
Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει περίτρανα την αποτυχία των αρμοδίων παραγόντων του τόπου, να προασπίσουν και να διευρύνουν τα κεκτημένα του Τ.Ε.Ι. μας. Τα λόγια των πολιτικών έμειναν λόγια και οι υποσχέσεις δεν πραγματοποιήθηκαν.
Έστω και αυτή τη στιγμή, καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κινηθούν δυναμικά ώστε να αποτρέψουν την υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας. Τα δύο τμήματα του Τ.Ε.Ι. αποτελούν ζωτικό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και είναι καθήκον όλων προς τον τόπο μας να παλέψουμε για ένα ανοιχτό και αναβαθμισμένο Τ.Ε.Ι.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 11-05-2011
 
 Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ & ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΜΑΚΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ 

ΛΑ.Ο.Σ  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΤΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΤΙΑΤΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΚΗ ΦΟΡΤΕ ΣΤΟΝ ΑΛΟΙΖΟ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ

ΝΟΠΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ  (  ΜΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 13ης ΜΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ BLOGGER)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου