Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ο Στήβεν Χόκινγκ... προειδοποιεί



Ο Στήβεν Χόκινγκ προειδοποιεί ενάντια στα σχέδια για την εκπομπή ραδιομηνυμάτων σε πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς σε μακρινούς πλανήτες, δίνοντας έτσι τη δική του απάντηση σε πρόσφατες δηλώσεις επιστημόνων, που υποστηρίζουν την αποστολή μηνυμάτων προς αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τους ίδιους τα μηνύματα θα πρέπει να σταλούν μέσω σημάτων που στοχεύουν περιοχές του γαλαξία μας, όπου βρίσκονται πλανήτες σαν τη Γη και ενδεχομένως να υπάρχει ζωή. Ωστόσο, οι επικριτές έχουν επιστήσει την προσοχή για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ο Στήβεν Χόκινγκ έχει πει ότι «οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν τέτοιες επικοινωνίες, καθώς οι εξωγήινοι πολιτισμοί μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στη γη με σκοπό την αξιοποίηση των πόρων μας».

«Εάν οι εξωγήινοι μας επισκεφθούν, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιθανόν όπως όταν ο Κολόμβος έφτασε στην Αμερική, το οποίο δεν κατέληξε καλά για τους Ιθαγενείς Αμερικανούς», υποστηρίζει.

Ο διαστημικός επιστήμονας και συγγραφέας David Brin επανέλαβε τον καθηγητή Χόκινγκ.

«Ένας μικρός αριθμός ραδιοαστρονόμων για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης αντιστέκεται στις διεθνείς διαβουλεύσεις πριν η ανθρωπότητα κάνει το παράτολμο και μη αναστρέψιμο βήμα να στείλει μηνύματα προς την Εξωγήινη Νοημοσύνη -φωνάζοντας παρουσία μας στο σύμπαν,» είπε ο Δρ Brin.

«Όλα αυτά είναι πολύ καλά, αν το μόνο που διακινδυνεύεις είναι ο εαυτός σου. Αλλά όταν επιβάλλεται ο κίνδυνος στα παιδιά μας και όλη την ανθρωπότητα στον πλανήτη, δεν είναι υπερβολή να ζητήσουμε να το συζητήσουμε πρώτα», προσθέτει.

«Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες έχουν μάθει τι θα πει η ανθρωπότητα στην πρώτη επαφή με εξωγήινους και δεν είναι "πήγαινε με στον ηγέτη σας".Αντ “αυτού, είναι πολύ πιο πιθανό να ζητήσουν από τους εξωγήινους βοήθεια»,επισημαίνει.

Ο επιστήμονας Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης Doug Vakoch, δήλωσε: «Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κοινά σημεία -ανδρών και γυναικών, νέων και γέρων – είναι το μήνυμα "παρακαλώ βοηθήστε".Μια αίσθηση ότι είμαστε σε μια πολύ επισφαλή πορεία στην ανάπτυξή μας ως πολιτισμός.Οι τεχνολογίες μας είναι μεγαλύτερες από την κοινωνική σταθερότητα μας. Έτσι, αν κάνουμε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό που μπορεί να είναι πιο προχωρημένος μπορεί να έχει περάσει από την τεχνολογία συμφόρησης και μπορεί να έχει κάποιες συμβουλές».

Στο πρόγραμμα «η Γη Μιλάει» συμμετέχουν 2.000 άτομα από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Διεξάγεται από επιστήμονες που ψάχνουν να ακούσουν ραδιοσήματα από εξωγήινους από το 1960, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία.

Μια συζήτηση για το επόμενο βήμα, μεταδίδοντας το μήνυμα «γεια σας» στα αστέρια, συμβαίνει αυτόν τον μήνα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στο Σαν Χοσέ, της Καλιφόρνια.

Ο Δρ Vakoch, από το Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης στο Mountain View της Καλιφόρνια, δήλωσε: «Ξεκινήσαμε το σχέδιο η Γη Μιλάει το 2009, επειδή θέλαμε να επεκτείνουμε τη συζήτηση πέρα από μια χούφτα των επιστημόνων που ήδη ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά.Όταν το διαστημικό σκάφος Voyager απεστάλη από τη NASA στη δεκαετία του 1970 οι ειδικοί ήταν μισή ντουζίνα.Αν θέλουμε πραγματικά να εκπροσωπούμε την ανθρωπότητα χρειαζόμαστε μια ευρύτερη εκπροσώπηση. Έχουμε στοιχεία από περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Μερικά από τα μηνύματα είναι σαν αυτά που έχουμε ξανακούσει. 

Όπως και το μήνυμα του Voyager "χαιρετισμός από τη Γη" – ένα καλωσόρισμα, θέλοντας να κάνουμε επαφή.Για μένα, ένα από τα ισχυρότερα θέματα που βγήκαν είναι μια αίσθηση κατανόησης των κοινών μας μηνυμάτων όπως: "Είμαστε οι άνθρωποι του πλανήτη Γη".Μια υπόθεση είναι ότι αν θέλουμε πραγματικά να έρθουμε σε επαφή, θα ελαττώσουμε μερικές από τις διαφορές μεταξύ των εθνών, μεταξύ των θρησκειών, μεταξύ των εθνοτήτων… θα μας φέρει πιο κοντά».

Η αντίθετη άποψη: "Είναι πολύ αργά για να κάνουμε πίσω"
​Διεθυντής του SETI: «Δεν βλέπω γιατί οι εξωγήινοι θα είχαν οποιοδήποτε κίνητρο για να εξαφανίσουν τον πλανήτη»«Μερικοί από εμάς στο Ινστιτούτο ενδιαφερόμαστε για ένα ‘ενεργό SETΙ', που δεν θα ακούει μόνο παθητικά, αλλά θα εκπέμπει κάτι στα γειτονικά άστρα, καθώς εκεί υπάρχει μια πιθανότητα να πάρουμε απάντηση από κάποιον». Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI) της Καλιφόρνιας δήλωσαν, ότι έφθασε η ώρα πλέον η ανθρωπότητα να κινηθεί πιο αποφασιστικά για να έλθει σε επαφή με άλλους πολιτισμούς στο σύμπαν. Όμως άλλοι επιστήμονες συνεχίζουν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για κάτι τέτοιο, θεωρώντας ότι μπορεί να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη Γη αν «προδώσει» την ύπαρξή της.



Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), που εκδίδει και το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», ο διευθυντής του SETI δρ Σεθ Σόστακ ανέφερε ότι, μετά την αποτυχία να εντοπιστούν εξωγήινα ραδιοσήματα, παρά την επίμονη προσπάθεια άνω των 50 ετών, ήλθε η ώρα η σχετική έρευνα να αναβαθμιστεί και να γίνει πιο ενεργή, στρεφόμενη σε εξωπλανήτες που φαίνονται να έχουν συνθήκες φιλικές για τη ζωή (πιθανώς και νοήμονα όντα).

«Μερικοί από εμάς στο Ινστιτούτο ενδιαφερόμαστε για ένα ‘ενεργό SETΙ', που δε θα ακούει μόνο παθητικά, αλλά θα εκπέμπει κάτι στα γειτονικά άστρα, καθώς εκεί υπάρχει μια πιθανότητα να πάρουμε απάντηση από κάποιον», ανέφερε ο Σόστακ.

Ήδη συζητείται τι θα μπορούσε να περιέχει αυτό το μήνυμα προς τους εξωγήινους από τα ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια της Γης, όπως το Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Αστρονόμοι, ανθρωπολόγοι, κοινωνικοί και άλλοι επιστήμονες πρόκειται να εξετάσουν το ζήτημα, ώστε να κάνουν μια πιο συγκεκριμένη πρόταση προς το ευρύ κοινό και τις κυβερνήσεις.

Ο διευθυντής του SETI, Σεθ Σόστακ
Ο διευθυντής του SETI, Σεθ Σόστακ
Ο Σόστακ απέρριψε ως υπερβολικούς ή και παρανοϊκούς τους φόβους κάποιων (μεταξύ των οποίων ο διάσημος βρετανός κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ) για το τι μπορεί να βρίσκεται «εκεί έξω». «Δεν βλέπω γιατί οι εξωγήινοι θα είχαν οποιοδήποτε κίνητρο για να εξαφανίσουν τον πλανήτη», όπως είπε. Δε βλέπουν όμως το ζήτημα όλοι το ίδιο χαλαρά.

«Οι ιστορικοί θα σας πουν ότι η πρώτη επαφή ανάμεσα στους βιομηχανικούς πολιτισμούς και στους ιθαγενείς δεν πήγε καθόλου καλά», επισήμανε ο διαστημικός επιστήμονας και συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ντέηβιντ Μπριν. Αν και, όπως είπε, θεωρεί μάλλον απίθανη μια εξωγήινη επίθεση τύπου Χόλιγουντ, παρόλα αυτά οι πιθανοί κίνδυνοι δεν παύουν να είναι υπερβολικά μεγάλοι, γι' αυτό χρειάζεται πολλή περίσκεψη και ευρεία δημόσια διαβούλευση, προτού η ανθρωπότητα αρχίσει να στέλνει μηνύματα σε δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους. Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί επιστήμονες. Ο διεθνούς φήμης εξελικτικός παλαιοβιολόγος, Σάιμον Κονγουέι Μόρις, έχει προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις του πλανήτη να προετοιμάζονται για το χειρότερο, επειδή οι εξωγήινοι μπορεί κάλλιστα να είναι βίαιοι και άπληστοι όπως οι άνθρωποι - ή πολύ χειρότεροι...

Οι οπαδοί όμως του SETI αντιτείνουν, ότι είναι πολύ αργά πια για τέτοιους φόβους, αφού η ανθρωπότητα ήδη από τον μεσοπόλεμο έχει κάνει γνωστή την παρουσία της στο διάστημα, εκπέμποντας τα σήματα όλων των ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών και άλλων εκπομπών της. Επιπλέον, τα κάθε είδους ραντάρ, αλλά και τα φώτα της Γης μπορεί να έχουν γίνει αντιληπτά όλο αυτόν τον καιρό. Σύμφωνα με τον ερευνητή Ντάγκλας Βάκοχ του SETI, ένας τεχνολογικός πολιτισμός μόνο 300 χρόνια πιο μπροστά από τον δικό μας, θα μπορούσε να ανιχνεύσει τα γήινα τηλεοπτικά σήματα από απόσταση 500 ετών φωτός.

Υπενθυμίζεται, ότι στη δεκαετία του ΄70, οι διαστημοσυσκευές Pioneer (πρωτοπόρος) είχαν εφοδιασθεί με πλάκες που απεικόνιζαν διάφορα σύμβολα και γήινες σκηνές, όπως ένα γυμνό ζευγάρι. Τα επόμενα χρόνια μέσω των ραδιοτηλεσκοπίων στάλθηκαν κατά καιρούς διάφορα μεμονωμένα μηνύματα, όπως η εικόνα της διπλής έλικας του DNA ή ένα τραγούδι των Μπιτλς για το σύμπαν.

Και ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το νέο μήνυμα, που θα στελνόταν πλέον επί εκατοντάδες χρόνια; Μερικοί υποστηρίζουν ότι καλύτερα θα ήταν να κρύψουμε τις -ουκ ολίγες- άσχημες πλευρές μας και να στείλουμε με εξωραϊσμένη εικόνα μας, που θα αναδεικνύει μόνο τις θετικές όψεις της ανθρωπότητας για τις οποίες μπορούμε να υπερηφανευόμαστε.

Όμως ο Σόστακ διαφωνεί και πιστεύει ότι, για να «κερδίσουμε» τους εξωγήινους, πρέπει να είμαστε οι εαυτοί μας. «Η προσωπική μου προτίμηση είναι να στείλουμε το Διαδίκτυο, να το στείλουμε όλο», όπως είπε..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το εξωγήινο κρανίο που βρέθηκε στα βουνά της Ροδόπης

Βρετανός αστροβιολόγος: «Βρήκαμε εξωγήινη ζωή»

Μια Ελληνίδα στη NASA

Αμερικανός καθηγητής Φυσικής: «Υπάρχουν τρεις τύποι εξωγήινων πολιτισμών»



Τι κρύβουν οι μυστικές υπηρεσίες για τους εξωγήινους



Τα είπε όλα πριν φύγει από τη ζωή




Aναζητούν ζωή στο Σύμπαν



Aνακάλυψαν τη δεύτερη Γη


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015, 22:59

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου