Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Θαλάσσια ταξίδια στην Κρήτη πριν από 130.000 χρόνια


Έρευνα που διεξήχθη στις περιοχές Πλακιάς και Πρέβελη στη νότια Κρήτη, έφερε στο φως αναπάντεχα παλαιολιθικά ευρήματα, τα οποία οι γεωλόγοι χρονολογούν στα 130.000 χρόνια, ενώ εικάζεται ότι ο τρόπος προέλευσής τους είναι μέσω θαλάσσης. Η έρευνα περιελήφθη στις 10 σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2010,σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Αrchaeology».
ΠΗΓΗ http://tvxs.gr/news
Παλαιολιθικά εργαλεία (χειροπελέκεις και τσεκούρια) βρέθηκαν στις πλαγιές κατακρημνισμένων σπηλαίων και συγκεκριμένα σε ανυψωμένες θαλάσσιες πλαγιές. Με δεδομένο ότι η Κρήτη δεν έχει πρόσβαση στη στεριά εδώ και 5 εκατομμύρια χρόνια, το μόνο που μπορεί κανείς να υποθέσει είναι ότι οι άνθρωποι που έφτιαξαν αυτά τα εργαλεία έφθασαν εκεί μέσω θαλάσσης.
Το ενδιαφέρον σ’ αυτή την έρευνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, είναι ότι ήρθαν στην επιφάνεια αδιαμφισβήτητα τεκμήρια κατοίκησης της Κρήτης πριν από τη Νεολιθική περίοδο (7000-3000 π.Χ.) κάτι που δεν ήταν γνωστό από την προϊστορία του νησιού.
Η έρευνα ξεκίνησε το 2008 από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Thomas Strasser (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών) και την Ελένη Παναγοπούλου (Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νότιου Ελλάδας), επιφανειακά στην περιοχή του Πλακιά προσδοκώντας να βρουν μεσολιθικά κατάλοιπα. Μαζί όμως με αυτά, ανακάλυψαν προς έκπληξή τους και παλαιολιθικά στο φαράγγι της Πρεβέλης, που χρονολογούνται από 130.000 έως 700.000 χρόνια πριν από σήμερα.
«Τα εργαλεία παραπέμπουν στην Αρχελαία πολιτισμική παράδοση, η οποία συνδέεται με τους homo heidelbergensis και homo erectus (παρακλάδια του homo sapiens). Και δεδομένου ότι η Κρήτη ήταν και τότε νησί, αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη πρώιμης ναυσιπλοΐας, διεθνώς» λέει η κ.Παναγοπούλου. «Τα δεδομένα για εκείνες τις περιοχές αλλάζουν συνεχώς» λέει καθώς συμπληρώνει ότι «η συγκίνηση της στιγμής της ανακάλυψης είναι ανυπέρβλητη».
Στην έρευνα συμμετείχαν εκτός από αρχαιολόγοι-παλαιανθρωπολόγοι και γεωλόγοι αλλά και ειδικοί στα φυτικά κατάλοιπα. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και σε άλλα σημεία του νησιού με χορηγίες διεθνών ιδρυμάτων, καθώς το υπουργείο πολιτισμού δεν έχει προς το παρόν καμία τέτοια δυνατότητα. Όσο για τις ακριβείς χρονολογήσεις των ευρημάτων, αυτά έχουν ήδη σταλεί και μελετώνται σε εργαστήρια των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου