Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Ξεχάστε το Big Bang. Το σύμπαν δεν γεννήθηκε ποτέ!


το σύμπαν είναι αέναο και άπειρο ηλικιακά.
Τη θεωρία σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν δημιουργήθηκε από μια μεγάλη έκρηξη πριν από περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια, έρχεται να ανατρέψει μια ομάδα επιστημόνων, παρουσιάζοντας μια νέα ανατρεπτική κοσμολογική θεωρία.
Ξεχάστε το Big Bang. Το σύμπαν δεν γεννήθηκε ποτέ!
Ο όρος Big Bang, δηλαδή, μεγάλη έκρηξη, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό αστρονόμο Φρεντ Χόιλ που τον διατύπωσε με σκοπό να ειρωνευτεί αυτή τη  θεωρία. Έπειτα, όμως, ο όρος καθιερώθηκε.  Είτε ισχύει, είτε όχι  η συγκεκριμένη θεωρία προς το παρόν αποτελεί την επικρατούσα επιστημονική θεωρία που αποδέχονται οι περισσότεροι επιστήμονες. 

Η στιγμή της μεγάλης έκρηξης είναι η στιγμή της δημιουργίας του κόσμου. Προηγουμένως δεν υπήρχε ούτε χώρος ούτε χρόνος. Πρόκειται για μια τεράστια έκρηξη, θερμοκρασίας τρισεκατομμυρίων βαθμών και απείρως πυκνή, που δημιούργησε τα θεμελιώδη υποατομικά σωματίδια και την υπόλοιπη ύλη. Δημιούργησε επίσης το χώρο και το χρόνο. 

Σύμφωνα με μία νέα κοσμολογική θεωρία, όμως, δεν συνέβη ποτέ Μεγάλη Εκρηξη, για τον απλούστατο λόγο ότι  το σύμπαν υπήρχε πάντοτε και δεν σχηματίστηκε εξαιτίας κάποιου γεγονότος.
Ειδικότερα, ο Σάουργια Ντας θεωρητικός φυσικός του Πανεπιστημίου του Λέθμπριτζ στον Καναδά, εκ των συγγραφέων της σχετικής δημοσίευσης στην επιθεώρηση Physical Letters B, υποστηρίζει τη θεωρία ότι το σύμπαν είναι αέναο και άπειρο ηλικιακά.
Η θεωρία των ειδικών στηρίζεται στις θεωρίες των "κρυφών μεταβλητών", οι οποίες ερμηνεύουν τη συμπεριφορά των υποατομικών σωματιδίων. Στην ουσία είναι μια κατηγορία της  κβαντικής μηχανικής που είναι γνωστή ως "μηχανική του Bohm".
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία υπάρχουν ορισμένες μεταβλητές, που δεν είναι εφικτό εκ των προτέρων να έχουμε ακριβή γνώση των τιμών τους. 
Πρόκειται δηλαδή για κρυμμένες μεταβλητές που όμως ευθύνονται για την έκβαση των πειραμάτων (δηλαδή για την ακριβή τιμή των υπό μέτρηση φυσικών μεταβλητών).
Με τη θεωρία αυτή παρέχεται η δυνατότητα στους ειδικούς  να υπολογίζουν την τροχιά ενός σωματιδίου. 
Η νέα θεωρία δίνει επίσης τη δυνατότητα στους επιστήμονες να προσδιορίσουν από τι αποτελείται η σκοτεινή ύλη που αποτελεί σημαντικό μέρος της ύλης από την οποία είναι φτιαγμένο το σύμπαν.

2 σχόλια:

  1. Ξεκινα να πει κατι, αλλα το ξεχνα στο δρομο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το σύμπαν είναι αέναο και άπειρο ηλικιακά

    ΑπάντησηΔιαγραφή