Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΓΕΜΑΤΟ ΣΦΡΑΓΙΘΟΛΙΘΟΥΣ !!

  • ΑΡΑΓΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΝΗΣΙ ΛΕΤΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ?


     ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ, ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΧΑΛΙΚΕΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΞΑΤΑ, ΜΕ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΩΝ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΠΗΛΑΙΟ , ΩΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΤΝΙΑΣ ΘΗΡΩΝ. ΛΑΤΡΕΥΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΥΤΗΣ ΣΑΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΩ ΚΟΣΜΟ.
    Στο κεφάλι του ζώου βλέπουμε το κρητικό ιερογλυφικό –da, = Δήμητρα. Πάνω από το ζώο και κάτω από αυτό τα ιερογλυφικά –ma =Μεγάλη μητέρα. Από της δεξιά μεριά και κατά μήκος του ζώου μέχρι πίσω, βλέπουμε την οχτωσχημη ασπίδα σε οριζόντια θέση, όπου παρουσιάζει το κρητικό ιερογλυφικό –ma, Μεγάλη μητέρα και λατρεία της Δήμητρας μέσα στο σπήλαιο κατ ισομοιρίαν για τον πάνω και κάτω κόσμο. Τέλος πάνω και πίσω από το κεφάλι του ζώου υπάρχουν μια σειρά όμοιων ιερογλυφικών, σχηματίζοντας κέρατο και δίνοντας τα ιερογλυφικά –pi – 

    σπήλαιο.
    Συνολικά παρουσιάζεται η λατρεία της Δήμητρας εντος σπηλαίου , ως Μεγάλης μητέρας και πότνια θηρών, κατ ισομοιριαν στον πάνω και στον κάτω κόσμο. Αλλά και εκτός σπηλαίου , ως μεγάλη μητέρα και πότνια θηρών.

    7/6/2013

    Αντώνης Θωμά Βασιλάκης
    Βλυχια Κνωσού
    Όχι αρχαιολόγος

    ΣΥΝΕΧΙΖΩ  ΜΕ ΛΟΙΠΟΥΣ!!!  ΣΤΟΥς ΙΣΩΣ ΑΝΩ ΤΩΝ  30  ΣΥΝΟΛΟ!!
    ME  KAUOΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΦΙΛΟΥ  ΚΑΙ  ΣΥΝΣΥΓΡΑΦΕΑ   ΣΑΚΗ 
  • ΔΕΙΤΕ  ΤΟΝ ΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:
  • ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΓΕΜΑΤΟ ΣΦΡΑΓΙΘΟΛΙΘΟΥΣ , ΑΡΑΓΕ ΓΙΑ Π...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου