Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΑΝΟΙΞΑΝ;





Τα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη, με τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στην λωρίδα της Γάζας και την συνεχή εκτόξευση ρουκετών από την Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς από την Γάζα στο κεντρικό Ισραήλ δεν ήταν τυχαία και ξαφνικά. Ήταν η προδιαγεγραμμένη πορεία μιας σειράς γεγονότων, που δεν άφηναν την παραμικρή αμφιβολία για το τι επρόκειτο να συμβεί. Ας τα πάρουμε από την αρχή:

H απαγωγή στις 12 Ιουνίου και η δολοφονία των τριών Ισραηλινών εφήβων μετά από δύο εβδομάδες, από ανεγκέφαλους φανατικούς Παλαιστινίους ήταν η αρχή. Από την πρώτη στιγμή το Ισραήλ κατηγόρησε την οργάνωση της Χαμάς (για την Δύση είναι τρομοκρατική οργάνωση) , που ελέγχει απόλυτα την λωρίδα της Γάζας, έχει σχηματίσει δική της κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Ισμαήλ Χανίγια , έχει ακόμη συνδέσμους και οπαδούς και σε ολόκληρη την Δυτική Όχθη, που ελέγχεται και διοικείται από την Φατάχ και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής τον Μαχμούτ Αμπάς. Από την πρώτη ημέρα της απαγωγής η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε κατηγορήσει την οργάνωση της Χαμάς, την τρομοκρατική αυτή οργάνωση, όπως την αποκαλεί, ως υπεύθυνη και δράστη της απαγωγής των τριών Ισραηλινών εφήβων και ότι θα πληρώσει για αυτή την πράξη.
Μετά την ανεύρεση των τριών σωμάτων των άτυχων νεαρών Ισραηλινών στην Δυτική Όχθη, κοντά στην πόλη της Χεβρώνας, μετά από μια τεράστια επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού, είχαμε μια ακόμη φρικτή πράξη από την άλλη πλευρά των φανατικών ανεγκέφαλων. Λειτουργώντας σαν αγέλη άγριων ζώων, μια ομάδα Ισραηλινών εφήβων, μερικοί ανήλικοι, αφού συνελήφθηκαν 6-7 ύποπτοι, από την περιοχή της Ιερουσαλήμ, απήγαγαν και αφού βασάνισαν σκότωσαν με φρικτό τρόπο ένα νεαρό Παλαιστίνιο, καίγοντάς τον ζωντανό. Και μιλάμε για παιδιά 16-16 ετών, από άλλη περιοχή, που ποτισμένα με μίσος και αδιαλλαξία πήραν τον νόμο στα χέρια τους, εφαρμόζοντας το φρικτό «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος». Έτσι σε κανέναν δεν απέμεινε καμιά αμφιβολία ότι το καμπανάκι του τρόμου είχε ηχήσει ξανά στην πολύπαθη περιοχή και όλοι ανέμεναν τις εξελίξεις, παρά τις εκκλήσεις για μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.
Η Χαμάς συνέχισε την προσφιλή της προβοκατόρικης και προκλητικής τακτικής, δηλαδή της ρίψης ρουκετών σε κατοικημένους τόπους στο κεντρικό Ισραήλ, αύξησε τον ρυθμό και τον όγκο των ρουκετών, το δε Ισραήλ άρχισε σε αντίποινα αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην λωρίδα της Γάζας, κινητοποιώντας ακόμη τις Ένοπλες Δυνάμεις του, με σκοπό την πολύ πιθανή έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων και την εισβολή των στην Γάζα, την Τρίτη σε έξη χρόνια, αν συμβεί και δύο μόλις χρόνια από την επιχείρηση Pillar of Defense ( 2012) των Ισραηλινών κατά της Γάζας. Οι προσπάθειες για ειρήνευση από διεθνείς παράγοντες, απέτυχαν και η κλιμάκωση συνεχώς διευρύνεται, με αποτέλεσμα όλοι να εκτιμούν ότι τα χειρότερα έπονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επίτευξη κατάπαυση του πυρός η Χαμάς απαιτεί την απελευθέρωση των συλληφθέντων Παλαιστινίων, που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τη συμφωνία Σαλίτ (Ισραηλινός στρατιώτης που είχε απαχθεί από την Χαμάς) και συνελήφθησαν εκ νέου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τον εντοπισμό των δολοφόνων των τριών Ισραηλινών εφήβων. Πηγή της Χαμάς υποστήριξε ότι η σύλληψή τους έγινε “χωρίς κανένα λόγο”, σαν μέρος της προσπάθειας πάταξης της οργάνωσης και των υποδομών της στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, με στόχο τη διάσωση των τριών νεαρών, οι σοροί των οποίων ανακαλύφθηκαν τελικά στις 30 Ιουνίου, και την πρόληψη νέων επιθέσεων. Επισημαίνεται ότι τουλάχιστον 56 από τους 1.027 Παλαιστινίους, που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ συνελήφθησαν στην τελευταία επιχείρηση, των IDF(Israel Defense Forces).
Έτσι η κατάσταση που διαμορφώνεται μέχρι τώρα είναι θα λέγαμε ένας ρουκετοπόλεμος, με ρουκέτες εδάφους-εδάφους από Παλαιστινιακής πλευράς και βόμβες αέρος εδάφους από Ισραηλινής πλευράς. Οι στόχοι των Ισραηλινών στην Γάζα, όπως ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί, είναι και θα είναι πάντα οι πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς, της δε Οργάνωσης Χαμάς οιοσδήποτε στόχος εντός των κατοικημένων περιοχών στο κεντρικό Ισραήλ (άνθρωποι, κτίρια, υποδομές). Έτσι έχουμε μέχρι τώρα δεκάδες νεκρούς από πλευράς Παλαιστινίων στην Γάζα, μεταξύ αυτών και ηγετικού στελέχους της Χαμάς, μαζί με την οικογένειά του, πολλοί περισσότεροι τραυματίες και καταστροφές κτιρίων και λοιπών υποδομών. Από πλευράς Ισραήλ οι περιοχές που επλήγησαν από τις ρουκέτες (Grad, M75, M302 κινεζικής κατασκευής προερχόμενες από Ιράν κλπ) είναι σχεδόν όλο το κεντρικό Ισραήλ, όπως την Γκεντέρα, την Μπερσέβα, το Άσκελον, το Ασντότ, το Οφακίμ το Άσκελον και το Ασντότ. Νετιβοτ, το Εσκόλ κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σειρήνες ήχησαν και στο Τελ Αβίβ, που απέχει 100 ΚΜ περίπου από την Γάζα, με ζημίες σε κτίρια και μερικές δεκάδες τραυματίες.
Τα αποτελέσματα σε ότι αφορά το Ισραήλ δεν είναι τόσο οδυνηρά, αφενός λόγω της αναποτελεσματικής ακρίβειας των ρουκετών, που βάλλονται στην τύχη κατά κατοικημένων περιοχών και «όποιον πάρει ο Χάρος», σε αντίθεση με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, όπου θερίζει ο Χάρος, αφετέρου δε στην αποτελεσματικότητα του συστήματος προστασίας ρουκετών που διαθέτουν οι Ισραηλινοί, το περίφημο και εξελιγμένο IRON DOME, το οποίο έχουν δημιουργήσει, εξελίξει και διαθέτουν μόνο οι Ισραηλινοί, το οποίον αναχαιτίζει μικρά και ευέλικτα πυραυλικά συστήματα, όπως ρουκέτες και μικρούς πυραύλους, σε χαμηλό ύψος. Έτσι όπως αναφέρεται αναχαιτίσθηκαν με απόλυτη επιτυχία ρουκέτες πάνω από τον ουρανό του Τελ Αβίβ.
Η συνέχεια αναμένεται ακόμη πιο δραματική και η κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη και μη ελεγχόμενη. Οι IDF κινητοποιούνται, έφεδροι ανακαλούνται και επανδρώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ. Στρατιωτικοί Σχηματισμοί έχουν προωθηθεί περιμετρικά στην λωρίδα της Γάζας και λαμβάνουν επιθετική διάταξη. Η Ισραηλινή πολιτική ηγεσία φέρεται αποφασισμένη να δώσει ένα ισχυρό κτύπημα στην τρομοκρατική (κατά το Ισραήλ, ΗΠΑ και Δύση) Οργάνωση Χαμάς και να προστατεύσει τον λαό από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις καθημερινές ρίψεις ρουκετών σε κατοικημένους τόπους, στο κεντρικό Ισραήλ. Ο Νετανιάχου εκτός από τις ακραίες πολεμικές κραυγές που ακούγονται από το κόμμα του και την κυβέρνησή του, που είναι συνεργασίας, έχει να αντιμετωπίσει και την δυσφορία της κοινής γνώμης, ότι δεν είναι ικανός να παρέξει ασφάλεια στους πολίτες της ενδοχώρας.
Από Παλαιστινιακής πλευράς η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Από την μια η πλευρά του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς και της Φατάχ στην Δυτική Όχθη, προσπάθησαν τελευταία να έλθουν σε επαφή και να σχηματίσουν ενιαία Παλαιστινιακή κυβέρνηση, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Χαμάς, για πρώτη φορά μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πριν οκτώ χρόνια και την διαίρεση των Παλαιστινίων σε δύο αρχές παρακολουθεί την κατάσταση και δεν μπορεί να αντιδράσει, να παρέμβει, να επηρεάσει τις δύο πλευρές. Από την άλλη η πλευρά της Χαμάς, του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια φέρεται και είναι αποφασισμένη για όλα. Το μήνυμα που μεταδόθηκε από την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, προς τους Ισραηλινούς πολίτες έλεγε επί λέξει: «Ο ηττημένος στρατός σας έχει θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Οι ρουκέτες μας θα φτάσουν σε σας εντός των επομένων ωρών»., υποσχόμενοι έναν τρομερό «σεισμό» σε όλο το Ισραήλ. Έτσι αναμένουμε την περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, προς το παρόν δεν υφίσταται κάποια πρωτοβουλία διευθέτησης και αποκλιμάκωσης και τα χειρότερα, δυστυχώς είναι μπροστά μας. Αναζητούνται δικαιοσύνη, μετριοπάθεια, λογική, αυτοσυγκράτηση, επαφές, συνομιλίες. Λέξεις άγνωστες στο λεξιλόγιο της Μέσης Ανατολής και ειδικά στην πολύπαθη Παλαιστίνη. Ελπίζουμε ότι δεν άνοιξαν και δεν θα ανοίξουν τελικά οι Πύλες της Κόλασης.
Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου