Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΑ

Ο Τηλέμαχος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία και την Οδύσσεια του Ομήρου, ήταν μυθικός ήρωας της Ιθάκης, γιος τουΟδυσσέα και της Πηνελόπης. Μέρη της ζωής του περιγράφονται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Οι πρώτες τέσσερις ραψωδίες (α - δ) της Οδύσσειας συχνά ονομάζονται Τηλεμάχεια, επειδή σε αυτές γίνεται αναφορά της αναζήτησης του Οδυσσέα από τον Τηλέμαχο.

Η σφαγή των μνηστήρων από τον Οδυσσέα και τον Τηλέμαχο, το 330 π.Χ., Λούβρο (CA 7124)
Όπως εμφανίζεται στην Οδύσσεια, ο Τηλέμαχος γεννήθηκε, όταν ο Οδυσσέας εγκατέλειψε την Ιθάκη για τον Τρωικό πόλεμο. Σε ηλικία είκοσι ετών, με την παρακίνηση της θεάς Αθηνάς, που εμφανίστηκε μπροστά του μεταμφιεσμένη ως ο πιστός φίλος του Οδυσσέα Μέντορας, αποφάσισε να ταξιδέψει προς αναζήτηση πληροφοριών περί της τύχης του πατέρα του. Έτσι επισκέφθηκε την Πύλο, όπου τον φιλοξένησε ο Νέστορας και συνοδευόμενος από το γιο του Νέστορα, Πεισίστρατο, επισκέφθηκε στη συνέχεια τις Φερές και την Σπάρτη, όπου εκεί τον φιλοξένησε ο Μενέλαος. Από εκεί επανήλθε στην Ιθάκη διαφεύγοντας από πολλές ενέδρες των μνηστήρων της μητέρας του.
Όταν έφθασε στην Ιθάκη, ανακάλυψε πως ο Οδυσσέας βρισκόταν στην καλύβα του Εύμαιου και στη συνέχεια τον συνόδευσε στο παλάτι, όπου την επόμενη ημέρα αλληλοαναγνωριζόμενοι εξολόθρευσαν τους μνηστήρες της Πηνελόπης. Μετά την αποκατάσταση του πατέρα του στο θρόνο, ο Τηλέμαχος έφυγε σε μακρινά μέρη, προκειμένου να μην επαληθευτεί κάποιοςχρησμός που προέβλεπε το θάνατο του Οδυσσέα από το γιο του. Επέστρεψε στην Ιθάκη, όταν έμαθε πως ο πατέρας του τελικά φονεύθηκε από τον εκ της Κίρκης γιο του, τον Τηλέγονο, που εν αγνοία του είχε γίνει πατροκτόνος. Αφού συμφιλιώθηκε μαζί του κατά ένα μύθο παντρεύτηκε την Κίρκη (και ο Τηλέγονος τη μητέρα του Πηνελόπη) με την οποία και απέκτησε γιο, τον Ρώμο (τον ιδρυτή της Ρώμης) ή κόρη, τη Ρώμη. Κατ' άλλο μύθο ο Τηλέμαχος παντρεύτηκε τη Ναυσικά, κόρη του Βασιλιά των Φαιάκων Αλκινόου, με την οποία και απέκτησε τον Περσέπολι.Κατά την "μαρτυρία" του Ησίοδου,ΗΟΙΑΙ 10(17),ο Τηλέμαχος με την Πολυκάστη, την μικρότερη κόρη του Νέστορα του γυιού του Νηλέα, απέκτησε τον Περσέπολι.
ΠΗΓΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Η Οδύσσεια χωρίστηκε από τους Αλεξανδρινούς Γραμματικούς σε 24 ραψωδίες, που αριθμήθηκαν με τα μικρά γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Κατά ομάδες οι ραψωδίες συναπαρτίζουν την Τηλεμάχεια (α-δ), όπου βλέπουμε το γιο του ΟδυσσέαΤηλέμαχο να αναζητά τον πατέρα του, τη Φαιακίδα (ε-ν), όπου ακούμε τον ίδιο τον ήρωα να αφηγείται στους Φαίακες τις προηγούμενες περιπέτειές του και να φτάνει στην Ιθάκη, και τη Μνηστηροφονία (ξ-ω), την ιστορία της τιμωρίας των μνηστήρων. Αποτελείται από 12.110 στίχους.
Σαν οδύσσεια χαρακτηρίζεται μεταφορικά κάθε περιπλάνηση, ταλαιπωρία, περιπέτεια.
γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Κατά ομάδες οι ραψωδίες συναπαρτίζουν τηνΤηλεμάχεια (α-δ), όπου βλέπουμε το γιο του Οδυσσέα Τηλέμαχο να αναζητά τον πατέρα!!


Ελάχιστες φορές έχουμε παρουσιάσει κάτι από την πατρίδα του Νέστορα και του Νηλέα. Και όμως η Πύλος είναι από εκείνες τις μη αμφισβητούμενες περιοχές της Οδύσσειας. Παράλληλα, ο Νέστωρ ήταν ο καλύτερος φίλος του Οδυσσέα στην Ιλιάδα.

Αν κανείς μελετήσει την 3η ραψωδία, ραψωδία γ' του έπους, κατά την οποία ο γυιός του Οδυσσέα Τηλέμαχος επισκέπτεται το βασίλειο της Πύλου με σκοπό να μάθει από τον Νέστορα νέα για τον πατέρα του,θα διαπιστώσει ότι εκεί περιλαμβάνεται το 80% των τελετουργιών, δηλαδή, άνετα θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αυτήν τη ραψωδία ΙΕΡΗ.
Από το γεγονός αυτό, άλλα πολλά και κυρίως τον χρησμό που πήρε από το Μαντείο των Δελφών ο Αυτοκράτορας Αδριανός, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, πλέχτηκε το ειδύλλιο μεταξύ Τηλεμάχου και Πολυκάστης ή Επικάστης (της κόρης της μικρότερης του Νέστορα), από την ένωση των οποίων γεννήθηκε ο ίδιος ο Όμηρος.
Αυτά τα "άλλα πολλά", που αναφέραμε πριν, είναι και τα καλύτερα: Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας εντός του ανακτόρου, τον φιλοξενούμενο Τηλέμαχο δεν τον έλουσε μια οποιαδήποτε "δμώα"-υπηρέτρια, αλλά η ίδια η μικρότερη κόρη του βασιλιά, κατά παράκαμψη όχι μόνο του "πρωτοκόλλου", αλλά και κάθε παγκόσμιας λογικής. Αυτό επιβεβαίωνε και το μαντείο αιώνες αργότερα, και συνεπώς, όπως διατείνεται και η Άννα Τζιροπούλου, το πλήρες όνομα του Ομήρου θα έπρεπε να είναι "Όμηρος Τηλεμάχου Οδυσσείδης".


  • Νικόλαος Καμπάνης Να παρακαλέσουμε τον Makis Lykoudis να ανεβάσει εδώ τον Ασάμυνθο-λουτρό που λούστηκε ο Τηλέμαχος, και ο οποίος έχει ανακαλυφθεί από τους Αρχαιολόγους στον Εγκλιανό της Πύλου, όπου και το ανάκτορο του Νέστορα. .................... Και να αφιερώσουμε όλες αυτές μας τις δημοσιεύσεις στους φίλους από την Πύλο Νίκο, Ανδρέα, Γιώργο jounior, Βάσω και Παναγιώτη, που θα είναι κοντά μας και στο καινούργιο βιβλίο, όπως ήταν και στη ραψωδία γ'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου