Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ναυάγιο Αντικυθήρων: Χάλκινα ευρήματα σε ένα «πλωτό Μουσείο»

Τι αφορά η ανακάλυψη;
«Σε έρευνα που ολοκληρώθηκε, η ομάδα του ΑΠΘ κατόρθωσε να εντάξει το "θραύσμα d", το οποίο αποδείχθηκε ότι υπολόγιζε την εξίσωση του χρόνου. Υπολόγιζε, δηλαδή, τη διαφορά του αληθή χρόνου από τον μέσο χρόνο. Με άλλα λόγια, υπολόγιζε για κάθε μέρα του χρόνου πόσα λεπτά πρέπει να αθροιστούν ή να αφαιρεθούν στην ώρα που μας δείχνει ένα ηλιακό ρολόι (αληθής χρόνος) για να βρούμε την ώρα, που δείχνουν τα σημερινά ρολόγια (μέσος χρόνος)».
- Πότε εκτιμάτε ότι κατασκευάστηκε ο μηχανισμός και τι δυνατότητες έχει;
«Οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι ο μηχανισμός έχει κατασκευαστεί μεταξύ 200 και 150 π.Χ. Χρησιμοποιείτο για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ηλιου, της Σελήνης και πιθανώς των πλανητών στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων (Ολυμπιακοί, Πύθια, Νέμεα, Ισθμια). Την μπροστά και την πίσω επιφάνεια κάλυπταν μπρούντζινες πλάκες με ημερολογιακές, αστρονομικές κλίμακες και δείκτες. Εμπεριείχε αστρονομικές, γεωγραφικές και τεχνολογικές οδηγίες χρήσης». Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Νέες ανακαλύψεις σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων θα γνωστοποιήσει μιλώντας αύριο στην Καλαμάτα, στις 7 το απόγευμα, στο συνεδριακό...
ELEFTHERIAONLINE.GR|ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Χρειάστηκαν 114 χρόνια για την έρευνα ώστε να επιστρέψει σ ένα από τα πιο εμβληματικά ναυάγια της παγκόσμιας αρχαιολογίας.
Οι πρώτοι ερευνητές ήταν σφουγγαράδες από τη Σύμη, ενώ στις ημέρες μας είναι δύτες αρχαιολόγοι της εφορείας εναλίων αρχαιοτήτων, δύτες του πολεμικού ναυτικού και Αμερικανοί ή Αυστραλοί χειριστές των υπερσύγχρονων ρομπότ.
© 2014 |Ειδήσεις- πολιτισμός και προαγωγή κοινωνίας και οικονομίας μιας ενιαίας Μάνης
MANIVOICE.GR

Στον ορίζοντα είναι το ενετικό κάστρο της Χώρας Κυθήρων. Σε πρώτο πλάνο, όμως, είναι η εντυπωσιακή στολή Exosuit, ένα «διαστημικού τύπου» σκάφανδρο, πάνω...
KATHIMERINI.GR





"Για χάλκινα ευρήματα που ωστόσο δεν συνδέονται με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και άλλα αντικείμενα που παραπέμπουν σε ένα «πλωτό μουσείο» μίλησε στους δημοσιογράφους η Προϊσταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι κατά τη χθεσινή παρουσίαση της νέας ενάλιας έρευνας του Ναυαγίου των Αντικυθήρων με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα».
«Μέχρι σήμερα κανείς δεν το ήξερε ούτε ο ίδιος ο Ζακ Υβ Κουστώ»

Συγκεκριμένα η κυρία Αγγελική Σίμωσι δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Είχαμε ένα συνεργάτη, τον Μπρένταν Φόλεϊ που με μεγάλη άνεση μας κατέβασε στα 55 μέτρα βάθος. Το ναυάγιο φαίνεται ότι παρουσιάζει παρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είχαμε την τύχη να το χαρτογραφήσουμε. Μέχρι σήμερα κανείς δεν το ήξερε ούτε ο ίδιος ο Ζακ Υβ Κουστώ. Βρήκαμε την ανακαφική τομή του Κουστώ. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ευρήματα. Και ο Κουστώ χρησιμοποίησε μηχανικά μέσα για να φτάσει σε τόσο βαθιά νερά. Είναι ευρήματα που στο τέλος της έρευνας θα βγουν προς τα έξω. Θα σας τα καλέσουμε να σας τα δείξουμε. Είναι ορατά αλλά και καλυμένα από άμμο. Είναι καλυμένα και από επίπαγο (σ.σ. στρώση που δημιουργείται στις αρχαιότητες από μικροσωματίδια). Η εφορία διαθέτει να κατάλληλα μηχανήματα για να απομακρύνει την άμμο. Δεν μπροούμε να πούμε ακόμα αν είναι ολόκληρα αγάλματα ή αν είναι αντικείμενα χάλκινα. Είναι και ογκώδη. Εχουμε όλο το ναυάγιο από τη χαρτογράφηση που μέχρι τώρα δεν το γνωρίζαμε. Να περιμένουμε λίγο για το πλοίο. Τα ευρήματα είναι σε απόσταση διακοσίων μέτρων από το κεντρικό πλοίο κι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν είναι δυο πλοία ή ένα και το αυτό. Μπορεί τα ευρήματα να έχουν “πεταχτεί” λίγο μακρύτερα. Ναι, έχω δηλώσει ότι έχει βρεθεί ένα χάλκινο αντικείμενο το οποίο περιμένουμε να το μεταφέρουμε στην Αθήνα, να το καθαρίσουμε και να δούμε αν πραγματικά προέρχεται από μια χάλκινη κλίνη».
Πλοία «πλωτά μουσεία»
Η κυρία Σίμωσι δεν επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν νέα κομμάτια του Μηχανισμού Αντικυθήρων. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, από σήμερα, Σάββατο, συνεχίζεται η έρευνα στο ναυάγιο.
«Θα ανελκύσουμε ό,τι μπορούμε να ανελκύσουμε», είπε και επανέλαβε ότι τα ευρήματα θα καθαριστούν και θα παρουσιαστούν. Φτάνει μια εβδομάδα για να συμβεί αυτό; ερωτήθηκε. «Ναι», ήταν η απάντησή της διότι «οι ανιχνευτές έχουν “χτυπήσει” μεταλλικά αντικείμενα». Σε άλλη δήλωσή της είπε: «Τα πλοία αυτά επειδή μετέφεραν έργα τέχνης μπορούμε να τα παρομοιώσουμε με πλωτά μουσεία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτενείς ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της έρευνας θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη.
Φωτογραφία: Eurokinissi"
Είναι «πλωτό Μουσείο», λέει η Προϊσταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Εντοπίστηκαν χάλκινα ευρήματα και «ογκώδη έργα τέχνης». Γρίφοι και...
THETOC.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου