Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ!

Πώς είμαστε βέβαιοι ότι οι σφίγγες δεν είναι …γρύπες;

Ο μύθος για τους γρύπες έγινε γνωστός στην Ελλάδα από τον ποιητή Αριστέα της Προκοννήσου (νησί του Μαρμαρά), τον 7ο αι. π.Χ. Αν και το επικό ποίημά του, η Αριμασπέα, δε διασώθηκε, για το περιεχόμενό της μαθαίνουμε από τον Ηρόδοτο. Ο Αριστέας, όπως μας πληροφορεί ο Ηρόδοτος, ταξίδεψε στη χώρα των Ισσηδόνων, όπου έμαθε ότι βορειότερα από αυτούς κατοικούν οι μονόφθαλμοι Αριμασποί και ακόμα πιο πέρα οι γρύπες που ΦΥΛΑΣΣΟΥΝ ΤΟ ΧΡΥΣΟ.

Επιπλέον: το εραλδικό μοτίβο δυο αντωπών σφιγγών δεν είναι γνωστό στην ιστορία της ελληνικής διακοσμητικής πλαστικής. Το αντίθετο συμβαίνει με τους γρύπες .
Και ακόμη να μην ξεχνούμε ότι το έμβλημα της γειτονικής με την Αμφίπολη πόλης των Αβδήρων ήταν ο γρύπας…
Κάτι που δεν πρέπει να το αποσυνδέσουμε από το χρυσοφόρο Παγγαίο...


ΓΡΥΠΑΣ!! - Γρύφων



Ο Γρύπας ήταν τέρας της Ελληνικής μυθολογίας.- http://porosnews.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6148.html

Η Λαβρύς ( Μινωϊκός Πέλεκυς)



''Labrys'' - Minoan doubleheaded bronze axes
Labrys (λάβρυς in Greek, lábrys) is the term for a symmetrical doubleheaded axe originally from Crete in Greece, one of the oldest symbols of Greek civilization; to the Romans, it was known as a bipennis.
The double-bitted axe remains a forestry tool to this day, and the labrys certainly functioned as a tool and hewing axe before it was invested with symbolic function. Labrys symbolism is found in Minoan, Thracian, and Greek religion, mythology, and art, dating from the Middle Bronze Age onwards, and surviving in the Byzantine Empire.
http://en.wikipedia.org/wiki/Labrys

ΚΑΙ  

ΜΗΝΙΕΣ ( ΜΙΝΥΈΣ) ,,ΤΥΧΑΙΟ?


  
Ο Κέφαλος μετά τον θάνατο της γυναίκας του, για τον οποίο κατηγορήθηκε και εξορίστηκε από τους Αθηναίους και πήγε στην Θήβα. Αργότερα  εξεστράτευσε μαζί με τον Αμφιτρύωνα [πατέρας του Ηρακλή, βρισκόμενος και αυτός σε εξορία στην Θήβα για την δολοφονία του Ηλεκτρύωνα, θείου του, βασιλιά της Μυκήνης και γιο του Πρωτέα], εναντίον των Ταφίων  Τηλεβόων], κοντά στην Κεφαλλονιά,  και το νησί πήρε από αυτόν το όνομά του. Μαζί είχε και τον γιο του Αρκίσιο, που είχε αποκτήσει από την Πρόκριδα. Εκεί εγκαταστάθηκε και παντρεύτηκε την Κλυμένη, κόρη του Μινύα.

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου