Κτίστηκε το 500 π.Χ. περίπου. Δεν είναι γνωστό σε ποια θεότητα ήταν αφιερωμένος. Ήταν τοποθετημένος κοντά στην κύρια είσοδο της αρχαίας πόλης. Οι λίγοι κίονες που σώζονται αναστηλώθηκαν το 1924.
Είναι χρονικά ο προτελευταίος ναός που ανεγέρθηκε στον Ακράγαντα. Οι διαστάσεις του είναι 67 x 25 μέτρα και είχε 6 κολόνες στη μικρή πλευρά και 15 κολώνες στη μεγάλη. Η αρχιτεκτονική του καινοτομεί στην Σικελία. Στην αρχαιότητα φημίζονταν για το άγαλμα του Ηρακλή που ήταν στημένο. Λένε επίσης ότι τον διακοσμούσε ένα έργο ζωγραφικής του Ζεύξη, που απεικόνιζε τον Ηρακλή βρέφος να πνίγει τα φίδια. Ο ναός πυρπολήθηκε κάποτε στην αρχαιότητα και ανακαινίσθηκε αργότερα από τους Ρωμαίους, οι οποίοι τον διεύρυναν με τρεις ακόμα μικρές αίθουσες λατρείας. Σε μια από τις αίθουσες αυτές ανακαλύφθηκε ένα άγαλμα ου Ασκληπιού
Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
ΑΡΑΚΛΙ!!!! ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΟΝΝΟΙ ΛΑΤΡΕΥΑΝ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΗΡΑΚΛΗ¨;
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ,ΜΙΑ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!!
ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΤΥΛΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΥΘΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΑΚΡΗ!! ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ POROSNEWS ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ή ΕΔΩ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΘΕΩΡΕΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.
Την σημερινή μου ανάρτηση την βάζω σε ένα πολύ καλό διάλογο Από το 2011 που είχα με τον ΠΡΟΝΕΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΕΥΣ , , δική του άποψη στο θέμα είναι η εξής:
Η διαπιστωμένα εκτεταμένη λατρεία του Ηρακλή στήν αρχαία Κεφαλλονιά και ειδικά στην περιοχή μας δεν μπορεί παρα να έχει σχέση με τον μύθο(;)που αναφέρεται στόν πόλεμο του Αμφιτρίωνα εναντίον του Πτερέλαου. Μεταξύ των συμμάχων και συμπολεμιστές του Αμφιτρίωνα ( πατέρα του Ηρακλή) ο εξ Αττικής Κέφαλος και ο Επειός Ελειος.
Εικασία μόνο: Αν ο Κέφαλος έδωσε το όνομα στό νησί ΜΗΠΩΣ, λέω μήπως, και ο Ελειος έδωσε το όνομα στήν περιοχή του Ελειού;;;
Με τη Εληά δεν νομίζω να έχει σχέση όπως διατείνονται κάποιοι, λόγω ετυμολογίας αλλά και ορθογραφίας.
Αναφορικά με την προέλευση του μύθου που περιγράφει τον εν λόγω πόλεμο τώρα, πολλοί εκφράζουν την άποψη οτι πρόκειται για μιά εκστρατείατων Αχαιών Μυκηναίων στα δυτικά όρια της επικράτειας τους με σκοπό να εξουδετερώσουν τον ναυτικό αλλά και πειρατικό λαό των Ταφίων και να απαλλάξουν το εμπόριο τους απο αυτόν τον κίνδυνο.
Φαίνεται δε ότι οι Τάφιοι μετά την ήττα τους περιορίστηκαν στις Εχινάδες τον κάλαμο το νυδρί κλπ συνεχίζοντας να εξασκούν το μόνο επάγγελμα που ήξεραν την πειρατεία.
Ετσι ο Ομηρος θέλει τον Λαέρτη να λέει ω 376-378:
"αι γαρ Ζεύ τε πάτερ και Αθηναίη και Απόλλων
οίος Νηρικον είλων ευκτίμενον πτολίεθρον
ακτήν ηπείροιο Κεφαλληνέσιν ανάσσων"¨
Αυτά προς στιγμή, κουβέντα να γίνεται,!!!! εξάλου θεωρώ ότι με συζήτηση ίσως προβληματιζόμαστε, αλλά αξίζει τον κόπο!
Αν θέλουμε τουρισμό καλό θα ήταν να αναδείξουμε από μόνοι μας λίγο την μεγάλη ιστορία αυτού του τόπου! !!Το μονοπάτι (ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ) αν και το διαφημίζω σε προυγούμενες αναρτήσεις , και παρότι έγινε μια προσπάθεια καθαρισμού,, από ότι γνωρίζω στην θέση του πλατανιού είναι αδιάβατο!
ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗ
ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΣΤΡΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΑ ΑΡΝΙΩΝ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΧΡΥΣΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ,( Το εχει δείξει ντοκιματέρ στο Νάσιοναλ )ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΣΥΜΕΤΗΧΕ ΚΑΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ, ΕΝΩ Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ!
ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΣΤΡΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΑ ΑΡΝΙΩΝ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΧΡΥΣΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ,( Το εχει δείξει ντοκιματέρ στο Νάσιοναλ )ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΣΥΜΕΤΗΧΕ ΚΑΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ, ΕΝΩ Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου