Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ο αρχαιολόγος Δρ. Λάζαρος Κολώνας


Ο αρχαιολόγος Δρ. Λάζαρος Κολώνας


Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε Προϊστάμενος της ΣT΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Δυτ. Ελλάδα, Ιόνια). Την περίοδο 2000-2005 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 1991 διενήργησε ανασκαφική έρευνα στη θέση Μπούρτζι Τζαννάτων Πόρου της νήσου Κεφαλληνίας, όπου ανέσκαψε τον ηγεμονικό θολωτό τάφο της μυκηναικής περιόδου με σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.
Κατά την δεκαετία του 1970 συμμετείχε στην διερεύνηση του θαλάσσιου βυθού του Ιονίου και Μυρτώου Πελάγους μαζί με τον εξερευνητή Ζακ Υβ Κουστώ.
Διατύπωσε την επιστημονική θέση για την ύπαρξη ενός μυκηναϊκού κέντρου στην νοτιανατολική Κεφαλληνία με υπερτοπική σημασία ταυτίζοντάς το με την θέση που θα έπρεπε να αναζητηθεί ο εντοπισμός του κέντρου της Ομηρικής Ιθάκης.
Μετά από ευδόκιμη θητεία στο Υπ.Πο συνταξιοδοτήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Γενικού Διευθυντού Αρχαιοτήτων του Υπ.Πο. Είναι επίσης Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας.


OI  ΦΩΤΟ  ΠΟΥ  ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ  ΣΕΛΙΔΑΣ  Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας





























2 σχόλια:

  1. Δια τον αξιο Ελληνα Αρχαιολογο, Λαζαρο Κολωνα. κε Καθηγητα. Τωρα βεβαια ειστε στη συνταξη, αλλα ο λογος σας εχει παντα αξια. Εχω μια σοβαρη ερωτηση να σας κανω, και τωρα που ειστε στη συνταξη και δεν φοβαστε την Αρχ. Υπηρεσια, θα μας δωσετε μια καλη απαντηση νομιζω, χωρις φοβο και παθος. Η κα ΣΟΥΛΒΑΤΖΗ, ισχυριζεται οτι βρηκε στην Αιγυπτο, ['η, σχεδον βρηκε], τον ταφο του Μ. Αλεξανδρου, και το σπουδαιο που λεει μεχρι σημερα, ειναι, ΟΤΙ , Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΗΣ. Εγινε πολυ νταβαντουρι πανω στο θεμα αυτο. Τηλεορασεις, ραδιοφωνα, συνεντευξεις, χαμος. Αν δεν εχω λαθος, τα τελευταια χρονια, εισαστε προ'ι'σταμενος στην Αρχ. Υπηρεσια στην Αθηνα. Συγουρα γνωριζεις την αληθεια. Πες την. 'Εχεις ηθικη υποχρεωση να το κανεις. Οταν ησουνα στην Αρχ. Υπηρεσια στην Πατρα, ισως θυμασαι, που σου εστειλα με το ΚΤΕΛ ενα δεμα με ευρυματα, [θρυσματα αγγειων, χαλκινα νομισματα, απο την περιοχη Αιτωλικου], και μου ειπες στο τηλεφωνο, οτι ειναι βυζαντινα και επι τουρκοκρατιας. Κανε μας τη χαρη και πες μας αυτο που ρωταμε. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σας ευχαριστώ για το σχολιό σας,,μου εδωσε την αφορμή,, να πώ και τα δικά μου παραπονα,,,, αν και πολύ φοβάμαι δυστηχως ,ότι ούτέ εσείς ,ούτε και εγώ θα έχουμε ποτέ απαντήσεις,, ,, δεν τον έχω δει ποτέ να κάνει ενημερώσεις,,,, καλές γιορτες να έχετε
    το σχολιο σας ανέβηκε στο μπλοκ, με την μεγαλύτερη αναγνωστικότητα http://porosnews.blogspot.com/2014/12/blog-post_440.html
    σαν ανάρτηση,, μπας και το δει κάποιος υπεύθυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή