Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ


Επιφανές τέκνον Κεφαλληνιας, υπεροχος άνθρωπος, ενας υπεροχος πατριώτης.
Η συμπάθεια μου, ο πρώτος μου εργοδότης, εκαμα δοκιμος στην ναυαρχίδα του "ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ "
Το 1962!!!!!!!!!!
Ο Γεώργιος Ρ. Βεργωτής γεννήθηκε το 1893 στα Κουρκουμελάτα Κεφαλονιάς - ο πέμπτος από τα οκτώ επιβιώσαντα παιδιά του Ρόκου Βεργωτή και της Ευτυχίας Κορνέλλου. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης (Κωνσταντινούπολη) και στη συνέχεια παρακολούθησε ανώτερες σπουδές στην Haute Ecole de Commerce στη Μασαλία.



Μετά τις σπουδές του, εισάγεται στη ναυτιλιακή επιχειρήση που είχε ξεκινήσει ο πατέρας του, Ρόκος, το 1886. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, πήρε τη σκυτάλη στην διαχείριση του γραφείου της "Vergottis Ltd" στο Καρντιφ από τον αδελφό του Παναγή. Μετά τον θάνατο του αδελφού του Γεράσιμου το 1921, μαζί με τους αδελφούς του, αγόρασε 4 φορτηγά πλοία που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στα τέλη της δεκαετίας του '30 μετέφερε την ναυτιλιακή επιχείρηση στην Νέα Υόρκη. Στο τέλος του πολέμου αγόρασε 3 πλοία Liberty με σκοπό να επανεκκινήσει την προσωπική ναυτιλιακή επιχείρησή του. Στις αρχές της δεκαετίας του '50 ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ναυπηγήσεων στην Ιαπωνία, η οποία διήρκεσε μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60.
Παρά το γεγονός ότι έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός Ελλάδας, η αγάπη του για την Κεφαλονιά ποτέ δεν ατόνισε. Αυτό έγινε ολοφάνερο από το ξέσπασμα της φιλανθρωπικής του προσφοράς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Με αφορμή αυτή την δραστηριότητά του η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το 1964 το Χρυσό Μετάλλιο και τον έχρισε «Εθνικό Ευεργέτη» για «διακεκριμένες και πολλαπλές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στην γενετειρά του την Κεφαλονιά, αποτελώντας ένα σπάνιο παράδειγμα γενναιοδωρίας και ανθρωπιάς»
Ο Γεώργιος Ρ. Βεργωτής πέθανε τον Αύγουστο του 1965 στο Λονδίνο, καθ'οδόν προς την Κεφαλονιά, οπου και έγινε η μόνιμη του κατοικία, στο χωριό του, τα Κουρκουμελάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου