Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ KAI ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

ΦPIXTH EMΠEIPIA ΣTIΣ ΦΛOΓEΣ

ΦPIXTH EMΠEIPIA ΣTIΣ ΦΛOΓEΣΤης XPIΣTINAΣ ΔIAKATOY

“Είδα το χάρο με τα μάτια μου, ζώντας έναν φοβερό εφιάλτη”. Σ’ αυτή τη φράση συνοψίζονται τα όσα διηγήθηκε στον “Η” ο αρχιπυροσβέστης Διονύσης Παπαναστασάτος, ο οποίος, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας, κατάφερε να βγει ζωντανός μέσα από το πυροσβεστικό όχημα που έγινε στάχτη, στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά της Αγίας Ειρήνης. ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ kefalonianmantata.gr

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΕ  ΠΡΟΒΟΛΕΣ  Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ  ΠΡΟΝΝΟΥΣ ,
 Ε Δ Ω ,  ΟΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΙΣΩΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  στο  POROSNEWS,,!!! ΕΛΠΙΖΩΝΤΑΣ  ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΙΕΣ   ΔΟΥΜΕ  ΚΑΙ  ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ  Ε Δ Ω,,  
ΣΕ  ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑ ,  ΚΑΙ  ΜΕΤΑ  ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ,ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ,   (ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑ ΕΣΒΗΣΑ)  ,, ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΟΛΑ Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ!!!!!
ΜΙΑ  ΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΕΩΡΩ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ  ΚΑΙ  ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ  ,  ΚΑΙ   ΦΥΣΙΚΑ  ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ..
ΠΡΟΝΕΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΕΥΣ
Πολύ σωστά επικεντρωμένο το σχόλιο.  (Αναφέρομενος σε σχολίο μου περί  λαθών που έσβησα,εφόσον η  μερτυρία καλύπτει πλήρως τα  δικά  μου  σχόλια)
Επειδή όμως για άλλη μια φορά -την πολλοστή- ένοιωσα να "καίγεται η καρδιά μου " απο την αναλγησία των αχαρακτήριστων δολιοφθορέων της περιοχής (πολλά λέγονται για την ταυτότητα τους, ας ελεγχθούν αρμοδίως κάποτε) θα καταθέσω και την προσωπική μου εμπειρεία:

Ειχα την επώδυνη τύχη να βρίσκομαι στο μέτωπο της πυρκαϊας περίπου 20 λεπτά μετα την εκδήλωση της. Σημειωτέον οτι απόλυτα αξιόπιστες μαρτυρίες αναφέρουν τρείς διαφορετικές εστίες σε χρονικό διάστημα λιγότερο απο 5 λεπτά.
Εκεί πήγα με το πρώτο πυροσβεστικό όχημα που έφθασε. Μαζί μας ήταν και ένα Τζίπ με τρείς άλλους κατοίκους.
Ο δρόμος ήταν σε αθλια κατάσταση , τέτοια που μόνο δρόμος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αξίζει να αναφερθεί οτι στήν ευρύτερη περιοχή απο την οποία ξεκίνησε η πυρκαϊά υπάρχουν τουλάχιστον 1500 ελαιόδενδρα ΚΑΛΙΕΡΓΟΎΜΕΝΑ. Παρα δε τα συνεχή παράπονα των κατοίκων / ιδιοκτητών για επιδιόρθωση του μοναδικού αγροτικού δρόμου η τοπικοί (αν) αρμόδιοι περί άλλα τυρβάζουν.
Το πυροσβεστικό έφθασε με σοβαρότατο κίνδυνο ατυχήματος περί τα 100 μέτρα απο το μέτωπο της φωτιάς ΑΛΛΑ ακριβώς λόγω του πλήρως κατεστραμένου δρόμου αδυνατούσε να πλησιάσει περισσότερο και να δράσει Ετσι αποχώρησε -δικαιολογημένα- απρακτο.
Διαβεβαιώ μετα λόγου γνώσεως οτι ΕΑΝ ο αγροτικός δρόμος ήταν βατός δύο οχήματα θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς την πυρκαϊά στήν θέση " παλιάμπελα" και θα είχε αποφευχθεί η καταστροφή που ακολούθησε.
Μετα ταύτα θεωρώ εξ ίσου υπευθυνους τους εμπρηστές και τους αρμόδιους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δύο μέρες μετά, την Κυριακή 4/9 άλλο πυροσβεστικό όχημα αχρηστεύτηκε προσπαθώντας να πλησιάσει την εν λόγω περιοχή. Προτείνω να χρεωθούν τα έξοδα επισκευής του στήν δημαρχία ως άμεσα υπεύθυνη.
Την ίδια μέρα άλλο όχημα ανεφοδιάστηκε με νερό απο κρουνό που βρίσκεται στο γεφύρι του ρέμματος που διασχίζει την Αγία Ειρήνη αλλά ο εν λόγω κρουνός ουδέποτε ξανάκλεισε με αποτέλεσμα να χύνονται στό ρέμμα τόνοι πόσιμου νερού. Επειδή δε το σύστημα πυρόσβεσης είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ύδρευσης και όχι με το δίκτυο άρδευσης όπως είναι λογικό και τεχνικά επιβαλλόμενο, η περιοχή αντιμετώπισε πρόβλημα παροχής.
Τότε είδα και τον υπευθυνο της τοπικής αυτοδιοίκησης του χωριού να ασχολείται με το θέμα. Ο εν λόγω "εκλεγμένος" , εγώ και ένας επίσης μηχανικός προσπαθίσαμε με οσα πενιχρά μέσα διαθέταμε να αποκαταστήσουμε την βλάβη αλλά μάταια. Ετσι αποφασίσαμε να απομονώσουμε προσωρινά το δίκτυο απο το παρακείμενο "φρεάτυο".
Κατέβηκα στό εν λόγω φρεάτυο και δεν πίστευα στα μάτια μου. Ο χώρος γεμάτος σκουπίδια, απομεινάρια απο την διαδικασία εγκατάστασης που ο εργολάβος θεώρησε σκόπιμο και συμφέρον για τον ίδιο να εγκαταλείψει εκεί αντί να τα απομακρύνει.
Οι σωλήνες οχι μόνο δεν ήταν " γαλβανιζέ" όπως θα έπρεπε να είναι σε περιβάλλον τόσης υγρασίας αλλά δεν είχαν βαφεί καν.
Οι κρουνοί σε αθλία κατάσταση απο την σκουριά αφού δεν είχαν δει ποτέ ίχνος γράσσου απο δε τα βάκτρα τους διέρρεε νερό με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση συνεχώς.
Πραγματικά θα ήθελα πολύ να γνώριζα τον τεχνικό που παρέλαβε το συγκεκριμένο έργο και να πληροφορηθώ τα κριτήρια του.
Ορθά και άριστα έκανε ο Α. Ζαπάντης και εγκατέστησε το εν λόγω δίκτυο αλλά φοβάμαι οτι η πλήρης έλειψη συντήρησης, η απόλυτη εγκατάλειψη θα το αφανίσει πολύ σύντομα.
Το θλιβερότερο δε είναι οτι μέχρι την 10η/9ου που έφυγα η βλάβη δεν είχε υποστεί άλλη επιδιόρθωση πέραν απο την πρόχειρη λύση που εφαρμόσαμε.
Επικοινώνησα ήδη με τον Αντιδήμαρχο Κο Παπαδάτο, ο οποίος με άκουσε πρόθυμα, και ελπίζω σύντομα να τον συναντήσω. Θα έχουμε να πούμε αρκετά.
Προς το παρόν σκοπεύω να ζητήσω λεπτομερή κατάλογο των αγροτικών δρόμων που επιδιορθώθηκαν στήν περιοχή για να διαπιστώσω με ποιές ιδιοκτησίες συνορεύουν αφού εκ των υστέρων πληροφορήθηκα οτι τα μηχανήματα του δήμου " δουλεψαν " αρκετές ημέρες στην ευρύτερη περιφέρεια της Αγιας Ειρήνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου