Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ -- ΑΛΗΘΕΙΑ ή ΨΕΜΑΤΑ??

Φίλοι και φίλες Μυθολόγοι.

Από σήμερα θα αρχίσω μια σειρά αναρτήσεων σχετικών με την πολιτική θέση τόσο της Μινωικής Κρήτης όσο και της Μυκηναϊκής Ελλάδας. Θα παρατηρήσουμε πώς σιγά-σιγά η Ελληνικές προϊστορικές δυνάμεις γίνονται καθοριστικοί παράγοντες και προετοιμάζουν το Ελληνικό Θαύμα του 5ου π.χ Αιώνα.
Αρχικά και περίπου προς το τέλος του 17ου αιώνα π.χ υπήρχαν στην Ανατολική Μεσόγειο οι εξής δυνάμεις:
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η Αίγυπτος μόλις έβγαινε σιγά-σιγά από την κατοχή των Υξώς, λαού σημιτικού που την είχαν καταλάβει για 200 περίπου χρόνια. Οι πρίγκηπες των Θηβών με αγώνες απελευθέρωσαν τη χώρα και δημιούργησαν τη λαμπρή 18η Δυναστεία που οδήγησε την Αίγυπτο στη μεγαλύτερη ακμή της.
ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ.


Είναι μια ισχυρή περιοχή που όμως δεν δρα στη Μεσόγειο παρά μόνο με περιστασιακές κατακτήσεις των πόλεων της Φοινίκης και της Παλαιστίνης.
ΧΕΤΤΑΙΟΙ
Πρόκειται για μια πανίσχυρη αυτοκρατορία που αποτελείτο από 22 ομόσπονδα βασίλεια στη Μικρά Ασία μεταξύ των οποίων η Milawanta-Μίλητος και η Wilusa-΄Ιλιον=Τροία. Η πρωτεύουσά της ήταν η Χατουσάς (κοντά στη σημερινή ΄Αγκυρα). Οι Χετταίοι ήταν ένας πανίσχυρος και σκληρός πολεμικός λαός που στον πολιτισμό ήταν αρκετά πίσω σχετικά με τους γείτονές του.
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ.
Είναι μικρές αλλά πολύ οργανωμένες πόλεις , ανεξάρτητες πολιτικά που ελέγχουν ολόκληρο το εμπόριο της Μεσογείου και συγκεντρώνουν τον παγκόσμιο πλούτο.
ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ
Είναι κράτος πολύ ισχυρό, προφυλαγμένο από τη θάλασσα στο νησί του και δεν αντιμετωπίζει κινδύνους εισβολών. Ασχολείται με το εμπόριο και ζει μια άνετη και πλούσια καθημερινότητα.
ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.
Αυτή την εποχή ( 18ος-17ος αιώνας π.χ ) η Μυκηναϊκή Ελλάδα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη σαν πολιτική παρουσία και συνθλίβεται ανάμεσα στις Υπερδυνάμεις που την περιβάλλουν.
Στη συνέχεια θα εξετάσουμε με ποιους τρόπους έγιναν οι ανατροπές και κυριάρχησε σε όλη την Ανατολική και όχι μόνο Μεσόγειο.
Οι πληροφορίες μας για την περίοδο αυτή προέρχονται από τα Βασιλικά Αρχεία της Χαττουσάς και τις επιγραφές της Αιγύπτου αλλά και από τα Αρχεία των Συριακών πόλεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου