Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Το ελληνικό κείμενο στο Δίσκο της Φαιστού.



Α πλευρά.
ΟΣ ΟΤΑΝ ΟΤΕΩΝ ΟΣΨΙΑ ΠΟΛΙΝ ΦΕΣΤΟ ΟΣΟ ΕΣΟ. ΟΤΑΝ ΠΟΛΙΝ ΟΣΥ ΙΠΙ. ΠΟΛΙ ΟΤΑΝ ΟΨΕΕΙ ΟΛΟ ΣΕΙ. ΕΡΦΕΦΕΙ ΟΕΩΝ ΜΥΣΝ. ΕΜΦΕΟ ΟΤΕΩΝ ΣΌΛΩΝ ΟΨΟΙ ΑΣΤΥ. ΟΡΦΕΩ ΤΩΝ ΟΤΕΩΝ ΕΟΣΟ ΟΜΝΩΝ.

Μετάφραση. Με την σειρα των λεξεων στον Δίσκο.
Όταν στο οσοδήποτε μακρινό μέλλον θα είσαι στην περι ού ο λόγος καλυμμένη (σκεπασμένη) πόλιν τους. Όταν η πόλη έτσι καταπλακώθηκε. Όταν απ΄ότι φαίνεται η πόλη όλο σείεται. Αφού επέτρεψε έβγαλαν λόγο και τον εμύησαν. Αυτοεξόριστος απ΄ότι φαίνεται ο Σόλων στην πόλη τους. Στα Ορφικά τα δικά τους ορκίστηκε.

Προ 20ετίας
Ανώνης Βασιλάκης του Θωμά
Βλυχιά Κνωσού
Όχι αρχαιολόγος


Β πλευρά.
ΕΟΙ ΟΙ ΞΕΙΕΤΕΩΝ. ΕΟΙ ΕΥΤ ΟΛΩΝ. ΩΣΥ ΥΡΣΩ ΟΣΕΕΝΩΝ ΣΥΩΝ. ΟΙ ΣΤΙΕΩΝ ΣΥΩΝ. ΤΩ ΞΕΙΕΤΕΩΝ ΣΥΩΝ. ΟΙ ΣΤΙΕΩΝ ΟΨ ΕΤΕΟΝ ΟΜΝΩ. ΕΥΝΩΝ ΕΣΟ. ΑΣΜΩΝ ΠΙΩ. ΟΟΣΩ ΟΜΟΩΝ ΑΪΝ. ΩΣΥ ΟΜΦΕ ΣΟΛΩΝ.

Μετάφραση. Με την σειρα των λεξεων στον Δίσκο.
Θεοί των οικοδεσποτών. Θεοί στους οποίους προσεύχονται και θυσιάζουν όλοι. Όπως στην Υρσώ κάθε χρόνο χοίρους. Στους (Θεούς) των Στιέων προσφέρουν χοίρους. Δια τούτο στους θεούς των οικοδεσποτών προσφέρουν χοίρους. Στους θεούς των Στιέων μα την αλήθεια ορκίζομαι. Μου είστε συμπαθείς. Ευχαριστημένος είμαι. Και προβλέπω να είμαι πάντα ομοϊδεάτης σας. Έτσι πρόβλεψε ο Σόλων.


και αντιγράφω το  σχολιασμό Αναρτησης!

 Ο Δίσκος είναι γραμμένος τον 3ο αι. π.Χ. σύμφωνα με το αλφάβητο. Είναι στην κρητική διάλεκτο. Το αλφάβητο περιέχει 8 γράμματα των κωδίκων της Γόρτυνας και τα άλλα από Ελεύθερνα, Πρινιάς, Μέγαρα, Σαντορίνη κλπ. σε ένδειξη ανάδειξης του ορφισμού στον νότιο Αιγαίο.

Αντώνης Βασιλάκης του Θωμά
Βλυχιά Κνωσού
Όχι αρχαιολόγος
Antonis Thomas Vassilakis Ανάλυση του κειμένου , στο:
http://www.kairatos.com.gr/discosfaistoy1.htm
www.kairatos.com.gr
(Με την παρούσα μελέτη γίνεται για πρώτη φορά ανάγνωση και μετάφραση του 

1 σχόλιο:

  1. Ο Δίσκος είναι γραμμένος τον 3ο αι. π.Χ. σύμφωνα με το αλφάβητο. Είναι στην κρητική διάλεκτο. Το αλφάβητο περιέχει 8 γράμματα των κωδίκων της Γόρτυνας και τα άλλα από Ελεύθερνα, Πρινιάς, Μέγαρα, Σαντορίνη κλπ. σε ένδειξη ανάδειξης του ορφισμού στον νότιο Αιγαίο.

    Αντώνης Βασιλάκης του Θωμά
    Βλυχιά Κνωσού
    Όχι αρχαιολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή