Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

«Ευχαριστούμε Ελλάδα για την κληρονομιά μας»


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ
Στην Ισπανία, καθηγητές και μαθητές πήραν την πρωτοβουλία και δημιούργησαν ένα βίντεο επτά λεπτών μέσα στο οποίο ευχαριστούν την Ελλάδα για την κληρονομιά της στην ανθρωπότητα σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής, από την αλφάβητο μέχρι και τη φιλοσοφία, κι από την ιατρική μέχρι και τον αθλητισμό.
Στην αρχή του βίντεο ακούγεται η φράση: «Μπορεί να μην το ξέρεις, αλλά μιλάς πολύ περισσότερα ελληνικά από αυτά που νομίζεις». Τότε, καθηγητές και μαθητές σε διάφορα μέρη, ευχαριστούν την Ελλάδα για την αλφάβητο, τα μαθηματικά, την ιστορία, τις Θερμοπύλες, τη φιλοσοφία, τη λογική, τους ιατρικούς όρους, την αστρονομία, τη δημοκρατία, τον Παρθενώνα, αλλά και τη μουσική, το κρασί, τον θεό Διόνυσο, τους μύθους, την τεχνολογία, για την Τροία, τη Σπάρτη, το θέατρο.
Στο τέλος, όλοι μαθητές σηκώνονται όρθιοι και φωνάζουν στα ελληνικά: «Ευχαριστούμε πολύ, με τρέλα!».
«Yo conozco mi herencia» («Εγώ γνωρίζω την κληρονομιά μου») είναι η πρώτη φράση που φαίνεται γραμμένη στο βίντεο, υπογραμμίζοντας αφενός τις στενές σχέσεις κουλτούρας των δύο λαών της Μεσογείοy κι αφετέρου, τα θεμέλια που τέθηκαν την εποχή της ακμής της αρχαίας Αθήνας για τον πολιτισμό του Δυτικού κόσμου. Οι Ισπανοί λένε «gracias» («ευχαριστώ») στους Έλληνες σε μια εποχή που οι δυο χώρες βιώνουν μία από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία τους.
Επισημαίνεται ότι το βίντεο μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε που γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, χωρίς να ξέρει Ισπανικά πέραν του πασίγνωστου «gracias».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΕΠΙΣΗΣ:
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ!!!

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ

Η πρωτεύουσα. Η πόλη του πολιταξιδεμένου Οδυσσέα. (Ulisses - Olisipo - Lisboa). Η ιστορία της ξεκινά από τους Αρχαίους Έλληνες και τους Φοίνικες, ενώ αποτέλεσε μεγάλο πολιτικό και οικονομικό κέντρο για όλη την Ιβηρική χερσόνησο της ρωμαϊκής επαρχίας της Λουζιτανίας. Παρά τις επιδρομές βαρβαρικών λαών από το βορρά, που κυριάρχησαν στην πόλη, όπως εξάλλου σ' όλη την Πορτογαλία για πολλούς αιώνες, και παρά την αραβική κατοχή, η Λισσαβώνα κράτησε τον Λατινικό ένδοξο χαρακτήρα της.

jeronimus-lisboa 
Έγινε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Πορτογαλίας τον 12ο αιώνα και από τότε δεν έχει πάψει να λάμπει σαν φάρος φωτεινός. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης έγινε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Είναι κτισμένη πάνω σε επτά λόφους και απλώνεται με χάρη στην βόρεια όχθη του ποταμού Ταγού. Το εξαιρετικό και απάνεμο λιμάνι της, -σήμερα, είναι από τα σημαντικότερα στον κόσμο, ήταν αφετηρία στα ταξίδια των εξερευνητών. Από εδώ ξεκίνησε η ένδοξη ιστορία των ανακαλύψεων.
lisboa-terreiropaco

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου