Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Η Μυκηναϊκή Κεφαλονιά και Ιθάκη στο Βανκούβερ!


 

 
http://www.sfu.ca/earth-sciences/people/ugrads/sfu-large-aerial.gif  Όπως ανακοίνωσε στο facebook του ο αρχαιολόγος Αντώνης Βασιλάκης, βρίσκεται ήδη στο Βανκούβερ , φιλοξενούμενος του κοσμήτορα της Σχολής Περιβάλλοντος , καθηγητή JOHN PIERCE, του Πανεπιστημίου SIMON FRASER.  
Στα πλαίσια της επίσκεψής του εκεί ο κ. Βασιλάκης θα δώσει δυο σεμιναριακές διαλέξεις στο τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου με θέμα την ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ/ΙΘΑΚΗ!

ΕΠΟΜΕΝΗ  ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ  ΚΑΠΟΙΑ  ΣΤΙΓΜΗ  ΟΠΩΣ  ΕΙΠΕ  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ,,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ!!

4 ΦΛΕΒΑΡΗ Ομιλία στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας από Αντώνη Βασιλάκη

Η μυκηναϊκή Κεφαλληνία/Ιθάκη.

OMIΛIA ΣΤΟ ΤΕΕ/ΤΑΚ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβ 2013
Το 2011 ο Δρ Αντώνης Βασιλάκης, τότε τοποθετημένος Έφορος Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας-Ιθάκης & Ζακύνθου, ανέλαβε ένα σημαντικό ερευνητικό ανασκαφικό και έργο στον Πορο της Κεφαλληνίας, το όποιο συνεχίστηκε και το 2012, μετά την αποχώρηση του από την υπηρεσία. Στα δυο αυτά χρόνια αποκαλύφθηκε στη θέση Ρίζα του οικισμού Τζαννάτων ένα ελλειψοειδές μέγαρο της μέσης μυκηναϊκής και ύστερης μυκηναϊκής περιόδου (ΥΕ ΙΙ-ΥΕ ΙΙΙ, 1500-1300 π. Χ.), που ανήκει σε άγνωστο μεχρι τώρα εκτεταμένο οικιστικό κέντρο.
Το μέγαρο με το ασυνήθιστο για την περίοδο ελλειψοειδές σχήμα έχει εμβαδόν 168 τ.μ. και αποτελείται από 4 μεγάλα δωμάτια. Έχει οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια αρχαιοτέρου οικοδομήματος, τα ίχνη του οποίου βρίσκονται κάτω από το πάτωμα, σε παλιότερο στρώμα, που θα ερευνηθεί φέτος. Μετά την καταστροφή του μεγάρου οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια του ένα πολύ μικρότερο αψιδωτό μέγαρο (ΥΕ ΙΙΙΒ, 1300-1200 π. Χ.) Μετά την καταστροφή και αυτού διαμορφώθηκε πάνω από τα ερείπια ένας μακρύς λιθόστρωτος δρόμος που ορίζεται από δυο παχείς τοίχους.
Η ανακάλυψη του μεγάρου αυτού, πολύ κοντά στον σύγχρονο του μνημειώδη θολωτό μυκηναϊκό τάφο, που ανασκάφτηκε το 1992, ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Κεφαλληνίας/Ιθάκης και όλης της μέσης Δυτικής Ελλάδας στην κρίσιμη υστεροελλαδική-μυκηναϊκή περίοδο, για την οποία υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά και ιστορικά κενά, ενώ δίνει ικανοποιητική λύση στο, άλυτο μεχρι σήμερα, πρόβλημα της έδρας του Οδυσσεα, άνακτα των Κεφαλλήνων κατά τον Τρωικό πόλεμο
ΚΑΙ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ  ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ!!!   ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ  
ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου