Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι! Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!
(ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣΙΝΟ,,,!! ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΜΕΡΕΣ ΕΞΑΛΟΥ!!) Περνάμε δύσκολες μέρες λόγω της κρίσης του Ευρώ και της προσπάθειας οικονομικών κύκλων και άλλων διεθνών συμφερόντων υπαγωγής της χώρας μας στους 'Αθλίους' του καπιταλιστικού κόσμου. Στον οικονομικό αυτό πόλεμο, οι λαοί ελέγχονται πιο εύκολα με την ψυχολογική εξόντωσή τους και την αλλοίωση της πολιτιστικής τους ταυτότητας!
Οι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟΤ έχουμε επωμιστεί το έργο της προστασίας, μελέτης & ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Δεν είμαστε εχθροί του λαού, ούτε της ανάπτυξης της χώρας. Αγωνιζόμαστε με πενιχρούς μισθούς παρά τα υψηλά προσόντα (βασικός μισθός αρχ/γου με 20ετή προϋπηρεσία 1340 € μεικτά) & τις συχνά δύσκολες συνθήκες εργασίας μας να μελετήσουμε τα ανασκαφικά δεδομένα και να κοινωνικοποιήσουμε τα νέα προϊόντα της γνώσης - συνήθως με κοπιαστική προσπάθεια, εκτός ωραρίου- μέσω δημοσιευμάτων και παραγωγικών προγραμμάτων ανάδειξης αρχ/κών χώρων και δημιουργίας αρχ/κών συλλογών & μουσείων.
Ένας τρόπος αξιοποίησης του αρχαιολογικού υλικού είναι και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Οι δυνατότητες παρουσίασής τους ποικίλες και το όφελός τους πολλαπλασιαστικό! 'Ενα τέτοιο πρόγραμμα πραγματοποιούμε ως Επιστημ. Ομάδα Ανασκαφών Νεολιθικού Οικισμού Αυγής -υπό την ΚΘ' ΕΠΚΑ-ΥΠΠΟΤ και με την υποστήριξη του Δήμου Καστοριάς- στο αγροτικό χωριό της Αυγής, 20 περ. χλμ ΝΔ της Καστοριάς (βλ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ στον ιστότοπο www.neolithicavgi.gr). Σε περ. 3 εβδομάδες το έχουν παρακολουθήσει 440 μαθητές, ενθουσιασμένοι, όπως και οι δάσκαλοί τους, και με πολύ κέφι … για να συμμετέχουν και του χρόνου στην ανασκαφή ή σε πειραματικές προσπάθειες (π.χ. συλλογή κροκαλών στον Αλιάκμονα και μετατροπή τους σε τριβεία και τριπτήρες σιτηρών, κατασκευή φούρνων με πήλινη ανωδομή και ψήσιμο τροφών σε πήλινα ταψιά).
Και βέβαια, δεν ήταν δυνατό να έχουμε ‘ξεχάσει’ τον Πόρο με εκπληκτικό υλικό της Σπηλιάς της Δράκαινας ηλικίας 7.500 χρόνων! Το έχω ανακοινώσει 3-4 φορές στον Πόρο, το αποδεικνύουμε στα πολυπληθή δημοσιεύματά μας και στον ιστότοπο της Δράκαινας (www.drakainacave.gr με 7.000 επισκέπτες από 1.1.10 μέχρι 18.10.2011), ότι η ανασκαφή στη μικρή αυτή Σπηλιά (1992-1996, 1999-2002, 2004-2005) έφερε στο φως ένα μοναδικό πλούτο δεδομένων για την 6η και 5η χιλιετία του Ιονίου, δηλ. για τους μακρινούς προ-παππούδες της ομηρικής Ιθάκης).
Γι΄ αυτό και εδώ και 3-4 χρόνια, παράλληλα με τη μελέτη του υλικού της Σπηλιάς και την προετοιμασία της αναλυτικής δημοσίευσής του, έχω εισηγηθεί στην Τοπική Κοινωνία, την παρουσίαση (μέχρι τη δημιουργία ενός διαχρονικού Αρχ/κού Μουσείου στον Πόρο) τμήματος αυτών των ευρημάτων στο 'Εκθεσιακό Κέντρο Πόρου', γιατί –μεταξύ άλλων- είναι τοπόσημα της περιοχής & επομένως ισχυρός πόλος έλξης επισκεπτών. Εκεί μπορούν να παρουσιαστούν -και έχουμε έτοιμη μελέτη από αρχιτέκτονα του τόπου σας- με τρόπο φιλικό για τον επισκέπτη αρκετές όψεις της νεολιθικής κοινωνίας της περιοχής & μέσω ειδικών προβολών για ενήλικες και μαθητές.
Οι συζητήσεις δεν αρκούν, ούτε οι άγονοι διαπληκτισμοί (γιατί άραγε? ποιος δεν θέλει την ανάπτυξη της περιοχής Ελειού-Πρόννων ?). Ο τόπος έχει μνημεία, πολιτισμική ιστορία χιλιετιών, εξαιρετικό περιβαλλοντικό πλούτο, άξιους ανθρώπους ... και δεν μπορεί παρά να αντιδράσουν γόνιμα και συλλογικά για να προστατέψουν και αναδείξουν την ιδιαίτερη πολιτιστική ιστορία τους ... για ένα μέλλον με ταυτότητα!
Δρ Γεωργία Στρατούλη
Αρχ/γος ΙΖ΄ΕΠΚΑ - υπεύθυνη του προϊστορικού τομέα των ανασκαφών Σπηλαίου Δράκαινας
ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ!!
Ο ΠΟΡΟΣ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟ ΠΟΡΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου