Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

ΔΡΑΚΑΙΝΑ ΜΑς ΛΕΙΠΕΙς

 Καλημέρα Δράκαινα, Χρόνια Πολλά! 
Ευχές σε όλους τους φίλους Σου για μια Καλύτερη Νέα Χρονιά
με Αισιοδοξία και Δημιουργικότητα!!!
Πριν από δύο εβδομάδες συμμετείχες με κέφι στην 1η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη ΒΔ Ελλάδα και τα Νησιά του Ιονίου, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, 10-13 Δεκεμβρίου 2014:
Οδυσσέας Μεταξάς, Ελένη Κοτζαμποπούλου & Γεωργία Στρατούλη, Ανιχνεύοντας κοινωνικούς θεσμούς στο Νεολιθικό Ιόνιο: η μαρτυρία από τις βλητικές αιχμές του Σπηλαίου Δράκαινα στην Κεφαλονιά,
Να ρωτήσουμε ... τον Πόρο, τους δημοτικούς και περιφερειακούς ταγούς της Κεφαλονιάς, την Α-βάθμια Δ/νση Εκπαίδευσης, τους Συλλόγους, τους πολίτες ..., αν θέλουν να αξιοποιηθεί το πολιτισμικό απόθεμα του νησιού? Πριν 3 χρόνια 'ξεσπιτώθηκε' από τον Πόρο και μεταφέρθηκε σε σκοτεινές αποθήκες ... το αναγνώσιμο & φωτεινό, εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολύμορφα αξιοποιήσιμο υλικό της Σπηλιάς της Δράκαινας ... Θα κάνουμε κάτι?
Οι ανασκαφές στο Σπήλαιο Δράκαινα έφεραν στο φως μεγάλο αριθμό λίθινων τριπτών εργαλείων, που χρησιμοποιήθηκαν για διάφορους σκοπούς, όπως η τελική προετοιμασία της τροφής, η επεξεργασία χρωστικής και η κατεργασία του πυριτόλιθου. Πέραν, όμως, από τις λειτουργίες των εργαλείων, η τριπτή λιθοτεχνία του σπηλαίου παρουσιάζει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ερμηνεία του Σπηλαίου.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα της θέσης, ειδικότερα στο σύνδεσμο
http://www.drakainacave.gr/index.php…, όπου παρουσιάζονται τα βασικά αποτελέσματα της μελέτης του Τάσου Μπεκιάρη, 'Τριπτά εργαλεία από το Σπήλαιο Δράκαινα: μια γενική επισκόπηση"
Τμήματα ή και ολόκληρα όστρεα της θάλασσας, όπως σπόνδυλοι μετασχηματισμένοι σε βραχιόλια ή σε ανθρωπόμορφα περίαπτα, αλλά και διατρυπημένες κολουμπέλες (μεσαία φωτο) και τμήμα από μεγάλο ναυτίλο, κι ακόμη πεταλίδες και στρείδια κι άλλα βρώσιμα είδη της θάλασσας αλλά και των γλυκών νερών, όπως και λίγα ψάρια βρέθηκαν στις ανασκαφές της Δράκαινας. Αυτά τα μελετά ειδικός συνεργάτης των ανασκαφών, η αρχαιολόγος-ζωοαρχαιολόγος Δρ Τατιάνα Θεοδωροπούλου (βλ. παρακάτω).
'Οι χρήσεις των υδρόβιων πανίδων στο Σπήλαιο της Δράκαινας'
της αρχαιολόγου-ζωοαρχαιολόγου Δρος Τατιάνας Θεοδωροπούλου
στο σύνδεσμο
http://www.drakainacave.gr/index.php…

Στη φωτο -και σε μεγάλη μεγέθυνση μικροσκοπίου- σπόροι ... σύκων ηλικίας περ. 7000 χρόνων από αντίστοιχες επιχώσεις της Σπηλιάς της Δράκαινας. 
Τα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα, κυρίως σπόροι καλλιεργούμενων σιτηρών και οσπρίων αλλά και διαφόρων καρπών εκ περισυλλογής από την ευρύτερη περιοχή του Σπηλαίου, που προέκυψαν από την επίπλευση επιλεγμένων δειγμάτων χώματος από την ανασκαφή, μελετά η Δρ Ανάγια Σαρπάκη, αρχαιολόγος - αρχαιοβοτανολόγος.
Για όσους ενδιαφέρονται δείτε σχετικό άρθρο στον σύνδεσμο της ιστοσελίδας της θέσης http://www.drakainacave.gr/index.php…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου