Καλημέρα Δράκαινα, Χρόνια Πολλά!
Να ρωτήσουμε ... τον Πόρο, τους δημοτικούς και περιφερειακούς ταγούς της Κεφαλονιάς, την Α-βάθμια Δ/νση Εκπαίδευσης, τους Συλλόγους, τους πολίτες ..., αν θέλουν να αξιοποιηθεί το πολιτισμικό απόθεμα του νησιού? Πριν 3 χρόνια 'ξεσπιτώθηκε' από τον Πόρο και μεταφέρθηκε σε σκοτεινές αποθήκες ... το αναγνώσιμο & φωτεινό, εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολύμορφα αξιοποιήσιμο υλικό της Σπηλιάς της Δράκαινας ... Θα κάνουμε κάτι?
Οι ανασκαφές στο Σπήλαιο Δράκαινα έφεραν στο φως μεγάλο αριθμό λίθινων τριπτών εργαλείων, που χρησιμοποιήθηκαν για διάφορους σκοπούς, όπως η τελική προετοιμασία της τροφής, η επεξεργασία χρωστικής και η κατεργασία του πυριτόλιθου. Πέραν, όμως, από τις λειτουργίες των εργαλείων, η τριπτή λιθοτεχνία του σπηλαίου παρουσιάζει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ερμηνεία του Σπηλαίου.
Τμήματα ή και ολόκληρα όστρεα της θάλασσας, όπως σπόνδυλοι μετασχηματισμένοι σε βραχιόλια ή σε ανθρωπόμορφα περίαπτα, αλλά και διατρυπημένες κολουμπέλες (μεσαία φωτο) και τμήμα από μεγάλο ναυτίλο, κι ακόμη πεταλίδες και στρείδια κι άλλα βρώσιμα είδη της θάλασσας αλλά και των γλυκών νερών, όπως και λίγα ψάρια βρέθηκαν στις ανασκαφές της Δράκαινας. Αυτά τα μελετά ειδικός συνεργάτης των ανασκαφών, η αρχαιολόγος-ζωοαρχαιολόγος Δρ Τατιάνα Θεοδωροπούλου (βλ. παρακάτω).
Στη φωτο -και σε μεγάλη μεγέθυνση μικροσκοπίου- σπόροι ... σύκων ηλικίας περ. 7000 χρόνων από αντίστοιχες επιχώσεις της Σπηλιάς της Δράκαινας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου