Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ο Ολλανδός φιλέλληνας A.E.H Coekoop

Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας 
Ολλανδός αρχαιόφιλος, ομηριστής και φιλλέλληνας. Γεννήθηκε το 1859. Χρηματοδότησε τις πρώτες μεγάλες ανασκαφές που έγιναν στην Κεφαλληνία με στόχο την ανακάλυψη του μυκηναϊκού κέντρου της δυτικής Ελλάδας (Ομηρική Ιθάκη). Στο έργο του «Ithaque la grande» (Ιθάκη η μεγάλη), στη γαλλική γλώσσα, αποπειράται να αποδείξει ότι η Ομηρική Ιθάκη δεν ήταν η κατά παράδοση γνωστή του Ιονίου πελάγους νήσος, αλλά ούτε η υπό τον Δαίρπφελδ μεταβαπτισθείσα Λευκάδα, αλλά η «μεγάλη νήσος» Κεφαλληνία,, η οποία φέρει ως σύμβολό της τον πανύψηλο και ελατοσκέπαστο Αίνο.
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1908 με την εποπτεία της Αρχαιολογικής Εταιρεία και την επιστημονική ευθύνη του Κεφαλλήνα αρχαιολόγου Παναγή Καββαδία συνεπικουρούμενος από τους, Αλέξανδρο Φιλαδελφεύς και Νικόλαο Κυπαρρίση.
Οι ανασκαφές που χρηματοδότησε ο A.E.H. Goekoop σε όλο το μήκος της νοτίου Κεφαλληνίας έφεραν στην επιφάνεια σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της μυκηναϊκής και μεταμυκηναϊκής εποχής.
Ο A.E.H. Goekoop (Ανδριανός Χούκωπ) υπήρξε μέγας χορηγός του Ελληνικού κράτους κατά τούς Βαλκανικούς πολέμους δίνοντας 50.000 χρυσά φράγκα, λόγω της φιλίας του με τον τότε πρωθυπουργό Ε. Βενιζέλο, για την αποκατάσταση των τραυματιών, αναπήρων και προσφύγων του Βαλκανικού Πολέμου. Πολλά επίσης χρήματα απέστειλε προς ενίσχυση Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Κεφαλλήνων στρατιωτών, τραυματιών και αναπήρων και των οικογενειών των νεκρών στρατιωτών.
Το έργο του στον τομέα αυτό συνέχισε η σύζυγός του J. Goekoop de Jongh η οποία χρηματοδότησε και το δεύτερο μέρος της ανασκαφικής έρευνας στην Κεφαλληνία την περίοδο 1930-1934 που έγιναν υπό την ευθύνη του Κεφαλλήνα αρχαιολόγου Σπυρίδωνος Μαρινάτου.
Απεβίωσε το 1914.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου