Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟς ARIS,, ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Δεν γνωρίζω τον αρθρογράφο αλλά μάλλον ευγενικότατα θα του πρότεινα να ελέγξει τις ιστορικές πηγές του.
Αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες η της Ναυπάκτου χωρίς όμως αντίκρισμα λόγω της αλληλοφαγωμάρας των Ευρωπαίων. Ο Σουλτάνος το γνώριζε αυτό, από ποιους αφήστε γιατί θα βγάλουμε άπλυτα στη φόρα.

Είπε λοιπόνε ο Σουλτάνος μετά τη ναυμαχία: Ξεχάστε την απλά μου ψαλίδισαν τα μούσια μετά από λίγο θα ξαναφουντώσουν και πράγματι ξαναφούντωσαν.
Μετά από δυο χρόνια (1573), η συμμαχία των Ευρωπαίων πήγε στο διάολο, η Βενετία έκλεισε ειρήνη με τους Τούρκους και τα γένια του σουλτάνου φούντωσαν.
Για το τόπο τώρα της σύγκρουσης φυσικότατα είναι οι Οξειές.
Για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δε έβλεπε το μέγεθος των πλοίων του αντιπάλου.
Οι Ευρωπαίοι από Σάμη και Κέρκυρα (οι από Κέρκυρα δε φαινόντουσαν) γιατί παρεμβαλλόταν οι Οξειές, οι Τούρκοι ο έναςπίσω από τον άλλονε από Ναύπακτο. Και οι δυό σίγουροι για την υπεροπλία τους!
Άμα είδαν τους απέναντι χεστήκανε και οι δύο, οι Τούρκοι άμα το ήξεραν δεν θα έβγαιναν από τον κόλπο της Ναυπάκτου και οι Ευρωπαίοι με το που είδαν το μέγεθος του τούρκικου στόλου κλάσανε μαλλί με το συμπάθιο. Μαζευτήκανε οι ναύαρχοι για πολεμικό συμβούλιο και άμα δεν επικρατούσε η απειρία και η τόλμη της νιότης του αρχηγού της αποστολής Δον Ζουάν με τη διαταγή «σκάσε και κολύμπα» ναυμάχησε ήθελα να πω, αντίο ναυμαχία!
Έτσι για την αλήθεια και μόνο.

Χουά χα χα χα χα χα χα χα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου