Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Η δική μας «Αμφίπολη», ο τάφος στα Τζανάτα, ξεχασμένος…….

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 

Η δική μας «Αμφίπολη», ο τάφος στα Τζανάτα, ξεχασμένος…….
Για την ανασκαφή στην Αμφίπολη έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά ως τώρα. Και θα ακολουθήσουν ασφαλώς περισσότερα, καθώς η αρχαιολογική έρευνα θα προχωρά. Ανεξάρτητα πάντως από τη σημασία του ίδιου του ευρήματος και την έκβαση της σχετικής επιστημονικής συζήτησης, μοιάζει να έχουν ήδη διαμορφωθεί οι συνθήκες που θα αφήσουν εφεξής το στίγμα τους στα αρχαιολογικά πράγματα του τόπου.

Το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την περίπτωση της Αμφίπολης ενισχύει ακριβώς αυτό το νέο μοντέλο ανασκαφικής έρευνας και διαχείρισης των μνημείων, επιχειρώντας παράλληλα να συσκοτίσει την ασκούμενη επί των μνημείων πολιτική, όπως αυτή αποτυπώνεται στην προσπάθεια διαρκούς αποδυνάμωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τόσο μέσω θεσμικών παρεμβάσεων όσο και μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσής της. Ήταν η πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά, άλλωστε, που υποβάθμισε το 2012 το Υπουργείο Πολιτισμού σε Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Παιδείας, ενώ και το επανασυσταθέν πλέον Υπουργείο προβλέπεται να λειτουργεί, σύμφωνα με τον νέο Οργανισμό του, με συρρικνωμένες κατά 40% τις οργανικές μονάδες του.
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι στο συνέδριο με θέμα «Χρηματοδότηση και Αειφορία Μουσείων και Πολιτιστικών Χώρων», ο Κ. Τασούλας ανέφερε ότι η χρηματοδότηση των μουσείων και των πολιτιστικών χώρων και φορέων δεν μπορεί να προέλθει πλέον αποκλειστικά από το κράτος και έκανε λόγο για νέο «μείγμα χρηματοδότησης από κράτος, ιδιωτικό τομέα (χορηγοί) και κοινωνία των πολιτών». Κακά μαντάτα όλ’ αυτά, εφόσον θα αρχίσουν να ανακατεύονται ιδιώτες σε μουσεία, σε αρχαιολογικές ανασκαφές κατόπιν κλπ κλπ.
Στο νησί μας πριν μερικά χρόνια μετά από ανασκαφές στην περιοχή των Τζανάτων ανακαλύφθηκε ένας τάφος, που όσοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν εντυπωσιάσθηκαν.
Η δική μας «Αμφίπολη» πέρασε τελείως απαρατήρητη, κι εδώ ακριβώς συνέβη το αντίθετο απ’ ότι αυτή τη στιγμή με την Αμφίπολη. Το κράτος έμεινε αδιάφορο, η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου θα λέγαμε ότι σαμποτάρισε την υπέροχη αυτή ανακάλυψη.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η απαξίωση του μνημειακού πλούτου του νησιού μας που δεν πληρούσε τότε τις προδιαγραφές του «μοντέλου Αμφίπολης» έχει κατοικοεδρεύσει εδώ στο νησί μας από χρόνια: καταγράφεται στην εγκατάλειψη δεκάδων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, στην υποβάθμιση της αρχαιολογικής έρευνας, στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν ακόμη και εξαιρετικής ιστορικής αξίας ευρήματα. Οι σημερινές εξελίξεις προοιωνίζουν την παγίωση μιας τέτοιας κατεύθυνσης. Θάλεγα ότι ευθύνες μεγάλες φέρνει ο πρώην προϊστάμενος ΛΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Ανδρ. Σωτηρίου.
Ο κ. Σωτηρίου σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί, και ασφαλώς πολλοί δεν γνωρίζουν ότι τον αντικατέστησε η κ. Ολυμπία Βικάτου. Το όνομα της, μπορεί να είναι κεφαλονίτικο (από προπάππο από τα Διλινάτα) αλλά η ίδια έχει γεννηθεί στην Ολυμπία εξου και το μικρό της όνομα.
Μεγάλες οι ευθύνες του κ. Σωτηρίου για όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στο νησί μας. Για όσες ανασκαφές έγιναν στο Τάφο στα Τζανάτα, αλλά και παρακάτω όπου ανακαλύφθηκε ολόκληρος οικισμός από τον αρχαιολόγο κ. Βασιλάκη. Ποτέ δεν θέλησε να τις υποστηρίξει.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν εξετάζουμε σ’ αυτό το άρθρο αν πρόκειται ο τάφος του Οδυσσέα και όσα μέχρι σήμερα ακούστηκαν, μας ενδιαφέρει η ανεκτίμητη αξία του τάφου αυτού και των άλλων ευρημάτων που απαξιώθηκαν από την ηγεσία αυτού του τόπου.
Η κ. Ολ. Βικάτου όπως πληροφορήθηκα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτές τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις, δεν μας επιτρέπει η συγκυρία των εξελίξεων να αναφέρω τι είδους εξελίξεις προγραμματίζονται. Ιδιαίτερα τον Φλεβάρη το θέμα θα πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Πως και από πού, ας αφήσουμε καλύτερα όταν έρθει η ώρα να μας τα πει ο πρωταγωνιστής ο «πατέρας» όλης αυτής αρχαιολογικής ανακάλυψης ο Μάκης Μεταξάς.
Η δικιά μας «Αμφίπολη» θάφτηκε, ποιος ξέρει τι είδους εξελίξεις θα ζούσαμε αν ενδιαφερόντανε ένας …..πρωθυπουργός, όπως τώρα με την Αμφίπολη.
Τουλάχιστον στην Κεφαλονιά πέρασαν τόσοι δήμαρχοι, τόσοι νομάρχες, βουλευτές  και τώρα ένας Αντιπεριφερειάρχης , αλλά ενδιαφέρον δεν (έδειξαν) δείχνουν. Όσο για τον Δήμαρχο, ίσως κάποια στιγμή, κάποια μέρα να μετανιώσει πικρά που οι συνεργάτες του γι αυτό το θέμα τον παρέσυραν σε μια άφρονα πολιτιστική πολιτική.
Αν υπάρχει τελικά ένα κρίσιμο ερώτημα, δεν είναι ποιος είναι θαμμένος στον τάφο στα Τζανάτα, αλλά ποιοι ….έθαψαν αυτή τη θαυμάσια ανακάλυψη, ποιες πολιτικές σκοπιμότητες από το τότε ΠΑΣΟΚ και σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία.
Το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι ότι ο κ. Κολώνας μπροστά σ’ αυτή τη μιζέρια ακόμα δεν έχει ….μιλήσει για όσα ανακαλύφθηκαν στον τάφο. Είμαι σε θέση να ξέρω ότι γνωρίζει πολύ καλά ποιανού είναι ο τάφος.
Ίσως οι εξελίξεις που έρχονται να ανατρέψουν τις νοοτροπίες που δημιούργησαν άσχημες καταστάσεις. Σκεφτείτε αν τελικά αναδεικνύαμε τις αρχαιολογικές αυτές ανακαλύψεις πόσο θα είχε αυξηθεί ο τουρισμός στο νησί μας.
Σπ. Αλεβιζόπουλος.
Διόρθωσε: Ο κ. Ανδρ. Σωτηρίου δεν συνταξιοδοτήθηκε, 

ζήτησε ο ίδιος μετάθεση. 
tzanata-004 tzanata-006 tzanata-009 tzanata-011 tzanata-020 tzanata-035

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014


Θεοί, Μύθοι και Ήρωες» η νέα καμπάνια για τον Ελληνικό τουρισμό.



Το «Visit Greece Gods Myths Heroes» του ΕΟΤ, 2014!!!

«Θεοί, Μύθοι και Ήρωες» η νέα καμπάνια για τον Ελληνικό τουρισμό. Μια καμπάνια που αφορά τους Κεφαλλήνες με τον πλέον καθοριστικό τρόπο. 
Αλλά αλήθεια τους αφορά;


O Paul Theroux είχε πει κάποτε για ένα τόπο πως "οτι οι τουρίστες δεν ξέρουν ποιο τόπο επισκέπτονται και οι ταξιδιώτες δεν ξέρουν σε ποιο τόπο πάνε". Στην περίπτωσή μας όμως εδώ το δυστύχημα είναι πως οι Κεφαλλήνες γενικότερα αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι ειδικότερα - πλην των γνωστών εξαιρέσεων - δεν ξέρουν σε ποιο τόπο ζουν και αρχίζω πλέον να το πιστεύω πως ελάχιστα τους ενδιαφέρει να μάθουν. Σε κάθε περίπτωση όμως επειδή η αλήθεια είναι ανίκητη - αλλά και η ηλιθιότητα κατά τον Αϊνστάιν επίσης- θέλω να πιστεύω πως αργά η γρήγορα η αλήθεια θα νικήσει.
ΔΕΙΤΕ  ΚΑΙ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου