Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Αλιευτικό καταφύγιο Κατελειού : Ωρα μηδέν


 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ  KEFALONIAPRESS.GR
katelios_alieftiko_first_1.jpg
Διανύουμε την τριτη τουριστική σεζόν που το όνειρο εντός αλιευτικού καταφύγιου που θα αναδείκνυε τον τουρισμό του γραφικού χωριού του Κατελειού, έχει μετατραπεί σε εφιάλτη.
 katelios_alieftiko_fisrt_2.jpg
 Ποιός φταίει; Πως φθάσαμε έως εδώ; Ποιός θα απαντήσει στους κατοίκους; Ο Δήμαρχος , ο Περιφερειάρχης ή ο εργολάβος; 
 
 
 
 
 
katelios_alieftiko7.jpg
 
Αλιευτικό καταφύγιο Κατελειού.
Το έργο το έχουμε ζήσει από την πρώτη στιγμή. Από το 2008.  Οι πρώτες αναρτήσεις μας στο kefalonia Press ήταν η πανηγυρική ανακοίνωση του έργου και στην συνέχεια παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε την πορεία του.
Φιλοδοξούσε να δώσει νέα πνοή στο γραφικό χωριό του Κατελειού. Να βοηθήσει τους ψαράδες της περιοχής στο να έχουν ένα χώρο για τα καϊκια τους αλλά και στην προσέγγιση μικρών σκαφών στο χωριό.
Τι συσκέψεις, τι συζητήσεις, τι υποσχέσεις..   
 Ένα έργο που το περίμενε το χωριό  χρόνια πως και πως, κατέληξε κατάρα . Λάσπες, ατέλειωτες εργασίες και στο τέλος εγκατάλειψη..  Ένα έργο που είχε βαθμολογηθεί από την ΕΖΠΕΛ ως «κατηγορία 1η» , κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων!!
 katelios_alieftiko2.jpg

 
  • Για όλα φταίει ο εργολάβος;;
  •  
  • Ο κ. Γιώργος  Βλάχος , ένας από τους εργολάβους του έργου, μας μιλάει για πρώτη φορά και φέρνει στο φως της δημοσιότητας πολλά άγνωστα στοιχεία για το πώς βρυκολάκιασε το έργο και το άγνωστο μέλλον του.
  •  
  • Το κακό ξεκίνησε, μας λέει, τις 31/12/2009. Εκείνη την ημέρα, επειδή ήταν η τελευταία του χρόνου έπρεπε να εισπράξουμε από το Ελληνικό Δημόσιο μια επιταγή. Η επιταγή είχε εκδοθεί μόνο που δεν εξαργυρώθηκε ποτέ γιατί η αρμόδια υπάλληλος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, λόγω που ήταν παραμονή πρωτοχρονιάς, την πήρε σπίτι της και την επέστρεψε στο ταμείο στις 4 Ιανουαρίου 2010!!
 
 
  • Όταν πήγε ο εργολάβος να την εισπράξει είχε περάσει η ημερομηνία, δεν υπήρχαν λεφτά στον κωδικό και μείναμε όλοι άναυδοι!
  •  
  • Από εκείνη την στιγμή άρχισαν και τα οικονομικά προβλήματα των εργολάβων που είχαν αναλάβει το έργο. Να σας υπενθυμίσουμε ότι ο προϋπολογισμός του ήταν 2.200.000 ευρώ.
  •  
  • Μετά από αυτή την εξέλιξη , αφού δηλαδή έκλεισε ο κωδικός, το έργο εντάχθηκε σε άλλη χρηματοδότηση.   
  •  
  • Ο  μηχανικός που επέβλεπε εκ μέρους της πολιτείας το έργο, ζήτησε νέα αδειοότηση επειδή το έργο είχε επιμηκυνθεί μετά από προτάσεις των κατοίκων και προκειμένου (λόγω περιοχής και καιρού) να προστατεύει καλύτερα τα σκάφη.
  •  
  •  Η Περιφέρεια δεν προχωράει στην έκδοση νέας άδειας, το έργο μένει στο κενό. Προκειμένου να συνεχιστεί ανέλαβε το κόστος της νέας άδειας , ο εργολάβος.
 
 katelios_alieftiko3.jpg
 
 
  • Το έργο πάει από το κακό στο χειρότερο.  Οι αρμόδιες αρχές, αυτή την στιγμή είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δεν φαίνεται να ασχολούνται. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν από την 1η Ιουλίου καθώς λόγω  Καλλικράτη το έργο θα ενταχθεί στον Δήμο Κεφαλονιάς.
  •  
  • Από τον Απρίλιο του 2011, ζητήθηκε από τον Δήμο Κεφαλονιάς να κάνει προγραμματική σύμβαση για τον διορισμό επιβλέποντα μηχανικού.  Το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο , αυτό όχι μόνο δεν έγινε αλλά ούτε καν εισήγηση για το θέμα δεν υπάρχει. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γεράσιμος Βαγιωνίτης δεν είναι ενημερωμένος παρόλο που αυτός θα πρέπει να εισηγηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ως υπεύθυνος πρωτογενούς τομέα (γεωργίας και αλιείας).
  •  
  • Οι εργολάβοι επισκέφτηκαν πολλές φορές τον Δήμαρχο και άκουσαν πολλές φορές υποσχέσεις «αυτή την βδομάδα θα λυθεί το θέμα».   Ο Δήμος όμως δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα.
 katelios_alieftiko4.jpg
 
 
Φθάσαμε στις 21 Ιουνίου 2011. Σήμερα, το αλιευτικό καταφύγιο του Κατελειού , είναι ακόμα εργοτάξιο , δημιουργώντας προβλήματα στο χωριό αλλά και οι δυο εργολάβοι του έργου είναι σχεδόν κατεστραμμένοι οικονομικά.
 kapten.jpgΟ μόνος  άνθρωπος που κατ΄ ομολογία όλων έχει πάρει το έργο επάνω του είναι ο κάπτεν. Ο πρ. Νομάρχης Διονύσης Λευκαδίτης (φωτο).
Είναι αυτός που από την πρώτη στιγμή έως σήμερα είναι με ένα τηλέφωνο στο αυτί και κυνηγάει τις υπηρεσίες.
Είναι αυτός που με την επιμονή του ξεμπέρδεψε πολλές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις,  είναι αυτός που και σήμερα ΜΟΝΟΣ, ακόμα το παλεύει..
 Ο κ. Βλάχος εκφράζει τα ερωτήματά του για την –κατά την γνώμη του- αδράνεια του Δήμου, θεωρώντας ότι ο Δήμος δεν φαίνεται διατεθειμένος να ασχοληθεί με  ένα έργο που δεν του ανήκει.
Άφησε να κυλήσει το χρονικό διάστημα έως την 1η Ιουλίου που το έργο θα περάσει σε αυτόν και στην συνέχεια να διεκδικήσει νέα χρηματοδότηση –σαν Δήμος πια, για την αποπεράτωσή του.
Υπολογίζεται ότι απαιτούνται για την πλήρη διαμόρφωσή του και την παράδοσή του, περίπου 2.000.000- 2.500.000 ευρώ.
 Μέχρι τότε , ο Κατελειός δεν ξέρει πώς να κρύψει τις πληγές του από τους τουρίστες του χωριού.. 
 
 Με αυτό το άρθρο που βασίζεται σε ότι μας είπε ο κ. Βλάχος, το Kefalonia Pres, ξεκινάει την έρευνα για το τι συμβαίνει στον Κατελειό και κυρίως  ΠΟΤΕ θα ολοκληρωθεί το έργο. 
 
Οι φωτογραφίες είναι από το  http://katelios.blogspot.com
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου