Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Πως να φτιάξω ένα αρχείο PDF;

Πρώτα από όλα να πω σου πω μια καλησπέρα. Καλησπέρα λοιπόν και πάμε αμέσως στο θέμα μας που θα είναι τα αρχεία PDF, μια εξαιρετικά ιδιόμορφη περίπτωση. Είμαι σίγουρη ότι όλοι έχετε ακούσει για αυτά, όλοι λίγο πολλοί έχετε ανοίξει στο διαδίκτυο και έχετε διαβάσει ένα αρχείο PDF, αλλά είμαι επίσης σίγουρη ότι λίγοι γνωρίζουμε τι είναι και πως δημιουργούνται.  Θέλετε λοιπόν να το δούμε μαζί? Τι είναι τα αρχεία PDF, τι σημαίνουν και πως τελικά δημιουργούνται? Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Τι είναι ένα αρχείο PDF?

Πρώτα από όλα,  η λέξη PDF δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα αρχικά από τις λέξεις: Portable DocumentFormat.  Μπορούν να περιλαμβάνουν αρχεία εικόνας και κειμένου, κάτι ανάλογο δηλαδή με ένα κειμενογράφο, όπως το πολύ γνωστό σε όλους μας word.  Όμως είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Το μεγάλο προτέρημα που έχουν τα αρχεία PDF έναντι των υπολοίπων ανάλογων εφαρμογών ( όπως το word), είναι ότι το έγγραφο παραμένει αναλλοίωτο και δε μεταβάλλεται ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα του χρήστη. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι που το κάνει μοναδικό και απαραίτητο εργαλείο σε κάθε έναν που μοιράζετε αρχεία στο διαδίκτυο και πολλοί διαφορετικοί χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να το διαβάσουν και να το δουν. Παράδειγμα; ένα e-book.

Πως να φτιάξω ένα αρχείο PDF;

Μέχρι εδώ, όλα είναι τόσο απλά και κατανοητά, αλλά μπερδεύονται όταν για παράδειγμα αποφασίσει κάποιος να δημιουργήσει ένα αρχείο PDF. Μέσα από το Word, το Excel ή το Powerpoint  δε μπορείς να κάνεις save απευθείας σε PDF. Ούτε και ένα αρχείο εικόνας από το βοήθημα των Windows, τη γνωστή ζωγραφική,  μπορείς να αποθηκεύσεις ως PDF. Οπότε τι κάνεις;
Υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις για αυτό.  Πρώτα από όλα, μια πολύ καλή λύση είναι η χρησιμοποίηση του Οpen Office, της καλύτερης  σουίτας γραφείου ελεύθερου λογισμικού που υπάρχει. Τι σημαίνει ελεύθερο λογισμικό; Εκτός όλων των υπολοίπων, που πιθανών να μη σε ενδιαφέρουν κιόλας,  θα σου πω αυτό που σίγουρα θα σου κινήσει το ενδιαφέρων. Είναι εντελώς δωρεάν! Από το κειμενογράφο του Open Office λοιπόν, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις αποθήκευση στη δουλειά σου ως αρχείο PDF κάτι που σου λύνει τα χέρια και σε γλυτώνει από κόπο και χρόνο.
Βέβαια δεν είναι όλοι πρόθυμοι να αποχωριστούν το οικείο και φιλικό περιβάλλον του Word. Σε αυτούς – ες άλλωστε ανήκω και εγώ. Αλλά και εδώ υπάρχουν άφθονες λύσεις , από εικονικούς εκτυπωτές, που απλά κάνουν μια εικονική εκτύπωση στο έγγραφο και τελικά αποθηκεύουν το αρχείο σε PDF μορφή, από  online, εντελώς δωρεάν μετατροπές αρχείων σε PDF, μέχρι και πολύ εύχρηστες δωρεάν εφαρμογές που εγκαθιστούμε στο pc μας και μετατρέπουμε όποιο αρχείο θέλουμε με αυτές.

Χρήσιμες εφαρμογές.

Πρώτα από όλα μπορούμε να φτιάξουμε ένα έγγραφο σε WordExcelPowerpoint κλπ  και αφού το αποθηκεύσουμε να το ανεβάσουμε στο  διαδίκτυο σε ανάλογες ιστοσελίδες και να το μετατρέψουμε. Ποιες είναι αυτές; Λοιπόν εγώ ανακάλυψα τις εξής:
http://www.wordtopdf.com/  (Μόνο για αρχεία που έχουν δημιουργηθεί στο word)

Όλες αυτές οι ιστοσελίδες κάνουν αυτό που υπόσχονται. Απλά ανεβάζεις το αρχείο που θες να μετατρέψεις ( εικόνα, Power PointExcelWord Κλπ) και πατάς convert, αφού πρώτα καταχωρήσεις το  email σου στο αντίστοιχο κουτί. Αυτό είναι απαραίτητο, αφού σου στέλνουν το αρχείο που έχει μετατραπεί πλέον σε PDF.   
Οι εικονικοί εκτυπωτές κάνουν αυτό που λένε. Εκτυπώνουν εικονικά το αρχείο σου και το αποθηκεύουν στο φάκελο της επιλογής σου, αφού το μετατρέψουν σε αρχείο PDF δίνοντας επίσης κάποιες επιλογές πολύ χρήσιμες, αντίστοιχες των ανάλογων εφαρμογών, όπως η προσθήκη του ονόματος του συγγραφέα, σημειώσεις και λέξεις κλειδιά.  Αφού κάνεις εγκατάσταση θα μπορείς μετά, μέσα από το περιβάλλον των εφαρμογών όπως WordExcel και powerpoint να κάνεις κλικ πάνω στο εικονίδιο του εικονικού εκτυπωτή και να ενεργοποιήσεις τη διαδικασία. Μια από τις καλύτερες τέτοιου είδους εφαρμογές που έχω βρει, είναι  το
 http://www.bullzip.com/products/pdf/info.php  που το θεωρώ και το καλύτερο αλλά επίσης  πολύ αξιόλογα είναι και τα

Τέλος υπάρχουν και ολοκληρωμένες εφαρμογές που δίνουν πολλές δυνατότητες στο χρήστη μέσα από ένα εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον όπως:
Αυτά από μένα για σήμερα. Αν έχετε κάτι να προσθέσετε ή να διορθώσετε με μεγάλη μου ευχαρίστηση να το ακούσω. Αναμένω τα σχόλια σας, τις υποδείξεις σας αλλά  επίσης να μη διστάσετε αν έχετε κάποια απορία να τη διατυπώσετε. 
Θα τα ξαναπούμε την επόμενη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου