Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Το Μεγάλο Σινικό Τείχος: ιστορία και πληροφορίες

Κίνα. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε αυτή τη χώρα είναι φωτογραφίες από ένα ατελείωτο τείχος που εκτείνεται μέχρι τα βάθη του ορίζοντα...

Δεν είναι άλλο από το Μεγάλο Σινικό Τείχος, το οποίο, όχι τυχαία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα Θαύματα του Κόσμου! Ας δούμε την ιστορία του.

Το τείχος δεν είχε πάντα το τεράστειο μήκος που έχει σήμερα.

Ξεκίνησε από μία σειρά μικρότερων οχυρωματικών έργων στις βόρειες περιοχές της Κίνας που κατασκευάστηκαν για την άμυνα από ...ενοχλητικές εχθρικές φυλές που έκαναν επιδρομές.

Τα πρώτα τμήματα του τείχους άρχισαν να κατασκευάζονται την περίοδο γύρω από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Σταδιακά και με την πάροδο των αιώνων τα τμήματα αυτά μεγάλωναν, ενώνονταν, ενισχύονταν και ανακατασκευάζονταν για πάνω από 2000 χρόνια (!!!), δημιουργώντας το σημερινό ενιαίο Σινικό τείχος!

Το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού Σινικού Τείχους ανακατασκευάστηκε και τελειοποιήθηκε κατά τη δυναστεία Μινγκ ( 1368-1644 ), οδηγώντας στη σημερινή μορφή του Τείχους το οποίο έφτασε τα 8.851 χιλιόμετρα μήκος!!


Πως και από τι κατασκευάστηκε το Σινικό Τείχος;

Σινικό Τείχος κατασκευάστηκεΑνάλογα με την τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη ανά εποχή και ανάλογα με τα υλικά που υπήρχαν σε κάθε περιοχή, το Σινικό Τείχοςκατασκευαζόταν με διάφορους τρόπους και από διάφορα υλικά, όπως πέτρες, χώμα, τούβλα, ξύλο κλπ.

Ως τμήματα του Τείχους χρησιμοποιήθηκαν επίσης φυσικά ”εμπόδια”, όπως λόφοι, ποτάμια, γκρεμοί κλπ.

Από το συνολικό μήκος του Σινικού Τείχους, τα 359.7 είναι τάφροι, τα 2232.5 χιλιόμετρα είναι φυσικά εμπόδια και τα υπόλοιπα 6259.6 είναι ...τείχος!

Κατά μήκος του Τείχους κατασκευάστηκαν πύργοι, φυλάκια, παρατηρητήρια, μέχρι και ολόκληρα στρατόπεδα, που εξυπηρετούσαν την άμυνα και και τον έλεγχο των... συνόρων που οριοθετούσε το Τείχος.



Φαίνεται το Σινικό Τείχος από το διάστημα;

Σινικό Τείχος ορατό από το διάστημαΑπό τον 18ο αιώνα είχε κυκλοφορήσει η πεποίθηση πως το Μεγάλο Σινικό Τείχος είναιορατό από τη... Σελήνη και το διάστημα!

Η πεποίθηση αυτή είναι φυσικά ένας... αστικός μύθος!

Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, αφού το μέγιστο πάχος του Σινικού Τείχους είναι 9.1 μέτρα και έχει ίδιο χρώμα με το έδαφος.

Ακόμα και στη σύγχρονη εποχή υπάρχει αμφιβολία κατά πόσο είναι δυνατόν να παρατηρηθεί το Τείχος με γυμνό μάτι ακόμα και από "χαμηλή τροχιά" γύρω από τη Γη.

Παρόλο που κάποιοι αστροναύτες έχουν ισχυριστεί πως είναι ορατό και έχουν εντοπίσει το Τείχος με γυμνό μάτι, αυτό ακόμα αμφισβητείται έντονα!

ιστορία σινικού τείχους
[Δορυφορική εικόνα του Σινικού Τείχους (όχι με γυμνό μάτι φυσικά). Είναι η μαύρη γραμμή που διασχίζει διαγώνια την εικόνα.]

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί χτίστηκε το Στόουνχετζ και από ποιόν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου