Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

η ελληνική πόλη Ζεύγμα -

ΘΑΥΜΑΣΕ,ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ,ΜΙΑ ΑΛΛΗ... ΑΜΦΙΠΟΛΗ
        Ορφέας Τζανετοπουλος


 Ζεῦγμα-Οἱ τελευταῖες μέρες- http//www.projethomere.com 
Tὸ Ζεῦγμα ἦταν ἀρχαία ἑλληνιστικὴ πόλη στὴ σημερινὴ νότιο ἀνατολικὴ Τουρκία. Τὸ 80% τοῦ ἀρχαιολογικοῦ χώρου βρίσκεται ἀπὸ τὸ 2000 βυθισμένο στὴ τεχνητὴ λίμνη πού σχηματίστηκε ἀπὸ τὸ φράγμα Μπιρετσὶκ -
Λίγο πρὶν τὴν ὁλικὴ καταστροφὴ τῆς ἀρχαίας πόλεως ἐξ αἰτίας τῆς κατασκευῆς τοῦ φράγματος , μία γαλλικὴ ὁμάδα ἀρχαιολόγων μὲ ἐπικεφαλῆς τὴν Κατερίνα Ἀμπαντὶ Ρενὰλ καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ὥστε νὰ περισώσει τὰ σπουδαιότερα ἀρχαιολογικὰ εὐρήματα -Πρόκειται γιὰ ἀπόσπασμα ἐξαιρετικοῦ γαλλικοῦ ντοκιμαντὲρ.

---------------------------------------------------------------

Θησαυροί της Καππαδοκίας, τα ψηφιδωτά στο Ζεύγμα: H τέχνη της εικόνας στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή, I

Η αρχαία πόλη Ζεύγμα βρισκόταν στη νοτιοανατολική Τουρκία, 180 χιλιόμετρα ανατολικά των Αδάνων. Η περιοχή ανήκε στο βασίλειο των Σελευκιδών και για ένα διάστημα στο βασίλειο της Κομμαγηνής.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου, ο στρατηγός Σέλευκος Α! ο Νικάτωρ (358 π.Χ. ή 353 π.Χ. – 281 π.Χ.), ένας από τους διαδόχους του Αλέξανδρου του Μέγα και ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών, ίδρυσε την πόλη Σελεύκεια στις όχθες του Εφράτη ποταμού. Σήμερα, το 80% του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται βυθισμένο, στη τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ.
http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z18.jpg
Ζεύγμα – Περσέας και Ανδρομέδα
http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z17a.jpg
Ζεύγμα – Ψηφιδωτό
Το 64 π.Χ., οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Σελεύκεια, μετονομάζοντας την πόλη σε Ζεύγμα, που σημαίνει γέφυρα ή διέλευση στα αρχαία Ελληνικά. Κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορικής περιόδου το Ζεύγμα έγινε η μεγαλύτερη και πιο σημαντική -οικονομικά και στρατηγικά- ανατολική πόλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z26a.jpg
Ζεύγμα – λεπτομέρεια από ψηφιδωτό
http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z13.jpg
Ανασκαφή στο Ζεύγμα
http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z16.jpg
Ζεύγμα – Ωκεανός και Τηθύς, λεπτομέρεια
http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z15.jpg
Ζεύγμα – Ωκεανός και Τηθύς
Σήμερα όσα ευρήματα διέσωσαν οι αρχαιολόγοι, κοσμούν το μεγαλύτερο μουσείο μωσαϊκών στον κόσμο, το «Zevgma Mosaic Museum», στην πόλη Γκαζιαντέπ. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αριστουργήματα σε ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, με θέματα αναπαραστάσεις από τα Ομηρικά έπη και σκηνές της Ελληνικής μυθολογίας, όπως ο γάμος Διονύσου και Αριάδνης, η αρπαγή της Ευρώπης, οι Μούσες, η γέννηση της Αφροδίτης, η ιστορία της Αντιόπης και του Σάτυρου, η νύμφη Γαλάτεια, οι Ωκεανός και Τήθυς, οι Παρσιφάη, Δαίδαλος και Ίκαρος, ο Αχιλλέας στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη.
http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z20.jpg
Ζεύγμα – Ψηφιδωτό, η αρπαγή της Ευρώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου