Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ!

26 Μαι 2014
ΠΑΥΛΙΝΑ ΠΕΤΡΟΒΑΤΟΥ - ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ @ ΝΟΥΒΕΛΑ (1942) ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ (1952) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΗ ΗΘΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ...
26 Ιαν 2014
ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ, ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ, ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ,ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 1953. Αναρτήθηκε από e-poros στις 2:50 ...
ΚΑΙ






29 Ιουλ 2012
Ο Παναγής Σπηλιώτης γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1935. Στα δύσκολα χρόνια των πολεμικών συρράξεων, στο Δημοτικό σχολείο του Ρατζακλιού (ένα μικρό χωριό κοντά στην Σκάλα), ο τότε δάσκαλός του Σπύρος Μελέτης, .
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ http://www.fortifications.gr/index.php/kefalonia

www.fortifications.gr
Το web site είναι αφιερωμένο στα οχυρωματικά έργα του 20ου αιώνα που υπάρχουν στην Ελλάδα

13 Σεπ 2012
Ο Παναγής Σπηλιώτης γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1935. Στα δύσκολα χρόνια των πολεμικών συρράξεων, στο Δημοτικό σχολείο του Ρατζακλιού (ένα μικρό χωριό κοντά στην Σκάλα), ο τότε δάσκαλός του Σπύρος Μελέτης, .
23 Ιουν 2013
Και θα αντιγράψω ένα τμήμα που περιγράφει τους λόγους που κατοικοι από τα χωριά μετά τους σεισμούς εγκαταστάθηκάν στον σχεδόν ακατοίκητο τότε Πόρο!! Ο Σπηλιώτης αναφέρει στο δικό του βιβλίο τους τότε κατοίκους του ...

ΚΑΙ  ΑΠΟ  Κώστα  Θεοχαράτο 

7:37 μ.μ. (Πριν από 20 λεπτά)

ΤΟ ΠΑΛΙΑΤΖΙΔΙΚΟ....
ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΑΣ. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!!!
11 Ιουλ 2013
Ο Πυθαγόρας, κατά την τοπική παράδοση της Σάμου, είχε φτιάξει μια κούπα εφαρμόζοντας τους νόμους της Φυσικής για να πίνει με μέτρο το κρασί. Εσωτερικά, είχε μία γραμμή που όριζε ως που έπρεπε να γεμίσει κανείς.
Η «κούπα του Πυθαγόρα» ή αλλιώς «δίκαιη κούπα» που κατασκεύασε ο Σάμιος φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής είχε ως στόχο την υπόδειξη και την τήρηση του μέτρου, «μέτρον άριστον».
Η «δίκαιη κούπα», η οποία χρονολογείται περίπου από τον 6ο αιώνα π.Χ., είναι ένα αριστούργημα της υδραυλικής τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και ένα μέσο διδαχής. Πέρα από τον περιορισμό της κατανάλωσης κρασιού μέσα από ένα «έξυπνο ποτήρι», ο Πυθαγόρας ήθελε να διδάξει στους μαθητές του την εγκράτεια και την τήρηση του μέτρου. Οταν ξεπερνιέται το μέτρο πρόκειται για «ύβρις», η οποία έχει ως αποτέλεσμα την τιμωρία, «τίσις». Ολοι οι άνθρωποι οφείλουν να απολαμβάνουν με μέτρο όσα τους παρέχονται δίχως να επιζητούν εναγωνίως περισσότερα.
Πώς λειτουργεί: Στο εσωτερικό της υπάρχει χαραγμένη μία γραμμή, η οποία οριοθετεί την ποσότητα του κρασιού. Αν ο χρήστης δεν υπερβεί τη γραμμή, τότε μπορεί να απολαύσει το «ποτό» του. Ωστόσο, αρκεί μία παραπάνω σταγόνα για να ξεπεράσει τα όρια της γραμμής και τότε η κούπα να αδειάσει, χύνοντας όλο το κρασί από τη βάση της.
Ο μηχανισμός της: Στο κέντρο της κούπας υπάρχει μία στήλη που είναι τοποθετημένη πάνω από έναν σωλήνα που οδηγεί στο κάτω μέρος της. Οσο γεμίζει η κούπα, παράλληλα η στάθμη του κρασιού ανεβαίνει και στο εσωτερικό της κεντρικής στήλης. Από τη στιγμή που το υγρό δεν ξεπερνά την οριοθετημένη γραμμή δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Μόλις, όμως το υγρό υπερβεί τη γραμμή, τότε τα μόριά του παρασύρουν το ένα το άλλο, έχοντας ως αποτέλεσμα το άδειασμα της κούπας. Η κατασκευή του Πυθαγόρα ακολουθεί το νόμο που ανέπτυξε ο Pascal αιώνες αργότερα για τα συγκοινωνούντα δοχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου