Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

4 ΦΛΕΒΑΡΗ Ομιλία στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας από Αντώνη Βασιλάκη



Τη Δευτέρα 4- 2- 2013 στις 6:30 το απόγευμα
θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Δρ Αντώνη Βασιλάκη
Επίτιμο Διευθυντή ΥΠΠΟΤ Τέως Έφορο Αρχ/των Κεφαλληνίας/Ιθάκης & Ζακύνθου

Η ομιλία θα διεξαχθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / ΤΑΚ (Πρεβελάκη και Γρεβενών γωνία/ πίσω από το Ιστορικό Μουσείο Καλοκαιρινού) και θα προλογιστεί από την Δρα Αθανασία Κάντα, Τέως Έφορο ΚΓ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων


OMIΛIA ΣΤΟ ΤΕΕ/ΤΑΚ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ


 ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ/ΙΘΑΚΗ
Δρ Αντώνης Βασιλάκης
Επίτιμος Διευθυντής ΥΠΠΟΤ
Τέως Έφορος Αρχ/των Κεφαλληνίας/Ιθάκης & Ζακύνθου

Η μυκηναϊκή Κεφαλληνία/Ιθάκη και η πρόσφατη ανακάλυψη ΥΕ μεγάρου στον Πόρο Κεφαλληνίας.



Το 2011 ο Δρ Αντώνης Βασιλάκης, τότε τοποθετημένος Έφορος Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας-Ιθάκης & Ζακύνθου, ανέλαβε ένα σημαντικό ερευνητικό ανασκαφικό και έργο στον Πορο της Κεφαλληνίας, το όποιο συνεχίστηκε και το 2012, μετά την αποχώρηση του από την υπηρεσία. Στα δυο αυτά χρόνια αποκαλύφθηκε στη θέση Ρίζα του οικισμού Τζαννάτων ένα ελλειψοειδές μέγαρο της μέσης μυκηναϊκής και ύστερης μυκηναϊκής περιόδου (ΥΕ ΙΙ-ΥΕ ΙΙΙ, 1500-1300 π. Χ.), που ανήκει σε άγνωστο μεχρι τώρα εκτεταμένο οικιστικό κέντρο.
Το μέγαρο με το ασυνήθιστο για την περίοδο ελλειψοειδές σχήμα έχει εμβαδόν 168 τ.μ. και αποτελείται από 4 μεγάλα δωμάτια. Έχει οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια αρχαιοτέρου οικοδομήματος, τα ίχνη του οποίου βρίσκονται κάτω από το πάτωμα, σε παλιότερο στρώμα, που θα ερευνηθεί φέτος. Μετά την καταστροφή του μεγάρου οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια του ένα πολύ μικρότερο αψιδωτό μέγαρο (ΥΕ ΙΙΙΒ, 1300-1200 π. Χ.) Μετά την καταστροφή και αυτού διαμορφώθηκε πάνω από τα ερείπια ένας μακρύς λιθόστρωτος δρόμος που ορίζεται από δυο παχείς τοίχους.
Η ανακάλυψη του μεγάρου αυτού, πολύ κοντά στον σύγχρονο του μνημειώδη θολωτό μυκηναϊκό τάφο, που ανασκάφτηκε το 1992, ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Κεφαλληνίας/Ιθάκης και όλης της μέσης Δυτικής Ελλάδας στην κρίσιμη υστεροελλαδική-μυκηναϊκή περίοδο, για την οποία υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά και ιστορικά κενά, ενώ δίνει ικανοποιητική λύση στο, άλυτο μεχρι σήμερα, πρόβλημα της έδρας του Οδυσσεα, άνακτα των Κεφαλλήνων κατά τον Τρωικό πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου