Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ! Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη έκρηξη στο διάστημα – Η λάμψη του είναι 570 δισ. μεγαλύτερη του Ηλίου


Κινέζοι αστρονόμοι ανακάλυψαν το πιο λαμπερό αστέρι στο διάστημα.
Πρόκειται για τον, ένα υπερκαινοφανή αστέρα που καταστράφηκε σε μια κολοσσιαία έκρηξη, εντοπίστηκε τον περασμένο Ιούνιο και βρίσκεται σε απόσταση 3.8 δισ. ετών φωτός από εμάς.

2016_News_Cassius
Δυο από 14 εκατοστών διαμέτρου τηλεσκόπια που χρησιμοποιεί το All Sky Automated Survey for SuperNovae (ASAS-SN) που ανακάλυψε το ASASSN-15lh.
Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Σούμπο Ντονγκ του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής Kavli του Πανεπιστημίου Peking στο Πεκίνο δημοσιεύουν στην επιθεώρηση «Science» τα ευρήματα της μελέτης που έκαναν στο ASASSN-15lh.
2016_News_sne_lc
Πρόκειται για τον λαμπρότερο υπερκαινοφανή αστέρα στο Σύμπαν αφού σύμφωνα με τους ερευνητές η λαμπρότητα του είναι 570 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου ή 20 δισ. φορές πιο λαμπρό από όσο όλα μαζί τα περίπου 100 δισ. άστρα του γαλαξία μας!
supernova-ASAS-SN15lh-host-galaxy
Ο υπερκαινοφανής ASAS-SN15lh και ο γαλαξίας που την φιλοξενεί. Εικόνα του 2014 από την Dark Energy κάμερα στην Χιλή. 
Η έκρηξη του ASASSN-15lh απελευθέρωσε 200 φορές περισσότερη ενέργεια από όση απελευθερώνουν συνήθως οι εκρήξεις υπερκαινοφανών.
Οι ειδικοί εικάζουν ότι μια τέτοια έκρηξη πιθανώς να έχει προέλθει από την αυτοκαταστροφή γιγάντιων άστρων, με μάζα πολλαπλάσια από εκείνη των μεγαλύτερων άστρων που γνωρίζουμε στο σημερινό Σύμπαν.
Ηλίας Σιατούνης
Πηγή: kostasvakouftsis.blogspot.gr, space.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου