Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Τα άγρια χόρτα της Κεφαλονιάς (περιοχή Ελειού)

AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ   KEFALONIAPRESS
 
 09/01/2014
 Ο καιρός είναι υπέροχος! Μπήκαμε στις Αλκυονίδες μέρες και ο ήλιος λούζει το νησί μας! Μετά τις βροχές των προηγούμενων ημερών τα χωράφια της Κεφαλονιας έχουν γεμίσει αγριολάχανα! Το αγαπημένο φαγητό του βέρου Κεφαλονίτη.
 Αυτά που  έχω στις φωτογραφίες είναι από την περιοχή του Ελειού και γίνονται κυρίως  βραστά!  Σε άλλες περιοχές πχ στη Βόρεια Κεφαλονιά μπορεί να υπάρχουν και άλλα ή να μην υπάρχουν κάποια από αυτά που σας παρουσιάζω.
Αγρια χόρτα χωρίς καυκαλίδα είναι φαγητό χωρίς αλάτι! Αναζητείστε τες !
 Οδηγίες για το μάζεμα των αγριολαχανων:
 Τα αγριολάχανα βρίσκονται σε αφθονία στα οργωμένα χωράφια, δεν μπαίνουμε ποτέ όμως σε οργωμένο χωράφι χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη. Προσοχή είναι παράπτωμα.
 Δεν μαζεύουμε λάχανα από τις άκρες των δημόσιων δρόμων γιατι έχουν μολυνθεί από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.
 Δεν μαζεύουμε αγριολάχανα από περιοχές που μπορεί να έχουν σκουπίδια ή άλλου είδους απόβλητα.
 Διαλέγουμε καθαρά από μόλυνση χωράφια , ακαλλιέργητα μακριά από δρόμους και σκουπίδια.

 
 
 
 καυκαλίδα
 
 
 σταρίδα
 
 
 αλευρίδα
 
 
 προζυμίδα
 
 
 
 ζώχος
 
 
 αγγουρούλα
 
 
 κουφολαχανίδα
 
 
αγρια βρούβα 
 
 
 
 
 
 σταρίδα (άλλο είδος) μοιάζει με το Κρητικό σταμναγκάθι
 
 
 
 Τα καθαρίζουμε πολύ καλά και τα πλενουμε με άφθονα νερα. Στο τελευταίο νεράκι ρίχνουμε λίγο ξυδάκι για την απολύμανση απο τα μικρόβια του χώματος
 
 
 
 Τα βράζουμε σε άφθονο νερό, αφού έρθει σε σημείο βρασμού, για πολύ λίγο. Εξάλλου σχεδόν όλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και ωμά σε σαλάτες. Τα βγάζουμε απο την κατσαρόλα με μια πηρούνα ώστε να πέσουν τυχόν πετραδάκια που μπορεί να μας είχαν ξεφύγει στο πλύσιμο.
 Τα σερβίρουμε με μπόλικο λεμονάκι! Το λεμονάκι είναι απαραίτητο για να ενεργοποιήσει τα θρεπτικά χαρακτηριστικά τους. Επίσης τα άγρια χόρτα τηγανίζονται. Αφού τα βράσουμε , τα στραγγίζουμε καλά πιέζοντας με το χέρι και τα τηγανίζουμε με ελαιόλαδο, αν θέλετε μπορειτε να ρίξετε στο τηγάνι και 1-2 σκελίδες σκόρδο, για πιό ήπια γεύση συνιστώ να ρίξετε το σκορδάκι με το πουκάμισό του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου