Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Οι πιο καταστροφικοί και φονικοί σεισμοί στην ιστορία της Ιταλίας

Αναλυτικά:
8 Σεπτεμβρίου 1905
Σεισμός 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη νότια επαρχία της Καλαβρίας, από την Κοζέντσα στον βορρά μέχρι τη Ρέτζο Καλάμπρια στον νότο, με απολογισμό 2.500 νεκρούς και 25 κατεστραμμένα χωριά.
8 Δεκεμβρίου 1908
Ρέτζο Καλάμπρια και Μεσσίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, γεμίζουν συντρίμμια. Η σεισμική δόνηση 7,2 Ρίχτερ κόστισε 80.000 ζωές.
13 Ιανουαρίου 1915
Σεισμός 7 Ρίχτερ έπληξε την πόλη Αβετσάνο, στην κεντρική επαρχία Αμπρούτσο, με κόστος σε 33.000 ανθρώπινες ζωές.
23 Ιουλίου 1930
Περίπου 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 7.000 τραυματίστηκαν από σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην Ιρπίνια, περιοχή στα νότια Απέννινα Όρη.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Οι δημοφιλη αναρτησεις οκτωβριου

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙς ΜΗΝΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

δημοφιλη αναρτησεις μεσα Οκτωβριου

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Μνημειώδης οικιστική μυκηναϊκή εγκατάσταση ανακαλύφθηκε στα Τζαννάτα Πόρου Κεφαλληνίας

Μέρος Α΄
Η ανακάλυψη οικοδομικού συγκροτήματος, το οποίο εικάζεται ότι αποτελεί τμήμα από τις οικιστικές εγκαταστάσεις μιας ισχυρής μυκηναϊκής δυναστείας που άκμασε από τον 15ο έως τον 11ο αιώνα π.Χ, έρχεται να επιβεβαιώσει μετά την ανακάλυψη το 1991 του παρακείμενου Βασιλικού μυκηναϊκού τάφου αλλά και να ενισχύσει πλέον την άποψη ότι το αναζητούμενο από την αρχαιολογική σκαπάνη μυκηναϊκό Κέντρο που αναφέρει ο Όμηρος στα έπη του Ιλιάδα και Οδύσσεια, φαίνεται να βρίσκεται στην περιοχή των Τζαννάτων Πόρου. 

Οι ανασκαφές

Σπουδαία και μοναδικά είναι τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές έρευνες, μεταξύ των οποίων και τις πρώτες οργανωμένες οικιστικές φάσεις της Μυκηναϊκής περιόδου στα νησιά του Ιονίου, που πραγματοποιήθηκαν στηθέση «Κατσιβελάτα» της συνοικίας Ρίζα του Οικισμού Τζαννάτων Πόρου, κατά την περίοδο Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2011 από το Δρ Αντώνη Βασιλάκη, Διευθυντή της ΛΕ΄ ΕΠΚΑ, στο λόφο που δεσπόζει στο φαράγγι του Πόρου και σε μικρή απόσταση από τον θολωτό μυκηναϊκό τάφο. Αλλεπάλληλες οικοδομικές φάσεις, που σύμφωνα με τον ανασκαφέα ξεκινούν από τον 1500 π.Χ και φθάνουν ως τον 12ο αιώνα π.Χ., μας δίνουν την πρώτη εικόνα ενός εκτεταμένου οικιστικού κέντρου - είναι το πρώτο που ανακαλύπτεται στην νήσο της Κεφαλληνίας μετά από συνεχείς έρευνες διακοσίων και πλέον ετών - και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για μνημειώδεις κατασκευές που προφανώς έχουν άμεση σχέση με τους μυκηναίους ηγεμόνες που ήλεγχαν την δυτική νησιωτική Ελλάδα και τις απέναντι στεριές.

Ο αρχαιολόγος Δρ. Αντώνιος Βασιλάκης, Προϊστάμενος της ΛΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας, σε δηλώσεις του, σχετικά με την ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει έμμεσα τις πιο πάνω εκτιμήσεις, αφού τόσο η ανασκαφική έρευνα, όσο και η καταγραφή των ευρημάτων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί: «Ανακάλυψα και ανέσκαψα σε μεγάλο τμήμα του ένα μνημειώδες οικοδόμημα της ύστερης Μυκηναϊκής περιόδου (1400-1200 π.Χ.), πολύ κοντά στο γνωστό βασιλικό θολωτό τάφο στα Τζαννάτα Πόρου. Το οικοδόμημα έχει ένα μεγάλο καμπυλόγραμμο τοίχο, και το εμβαδόν του υπολογίζεται πάνω από 250 τ.μ. Η χρονολόγηση είναι ακριβής με βάση τη στρωματογραφημένη κεραμική. Σημαντικό εύρημα είναι ένας σπάνιος σφραγιδόλιθος».

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ, ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΑΡΧΕς ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις POROSNEWS