Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΛΛΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΜΗΡΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ




Ελάχιστες φορές έχουμε παρουσιάσει κάτι από την πατρίδα του Νέστορα και του Νηλέα. Και όμως η Πύλος είναι από εκείνες τις μη αμφισβητούμενες περιοχές της Οδύσσειας. Παράλληλα, ο Νέστωρ ήταν ο καλύτερος φίλος του Οδυσσέα στην Ιλιάδα.

ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΕΥΜΑΙΟΥ

Στην ελληνική μυθολογία ο Εύμαιος είναι ένα αρκετά σημαντικό πρόσωπο της Οδύσσειας του Ομήρου. Ο Εύμαιος ήταν ο πιστός χοιροβοσκός του Οδυσσέα, που έκανε κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί η περιουσία του κυρίου του κατά τη διάρκεια της εικοσάχρονης απουσίας του. Είναι το μοναδικό πρόσωπο στην Οδύσσεια στο οποίο ο ποιητής της απευθύνεται στο δέυτερο πρόσωπο: «δι Ευμαίη» = «εσύ, Εύμαιε».
Ο Εύμαιος ήταν γιος του Κτησία του Ορμενίδη, βασιλιά της νήσου Συρίης, που βρισκόταν πάνω από την Ορτυγία, στις Κυκλάδες. Αλλά μια δούλη από τη Φοινίκη έκλεψε τον Εύμαιο όταν αυτός ήταν μικρό παιδί και τον πούλησε σε φοινικικό πλοίο. Από το πλοίο αυτό πουλήθηκε στον Λαέρτη, τον πατέρα του Οδυσσέα, οπότε παρέμεινε πλέον στηνΙθάκη για όλη του τη ζωή. Μόλις ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη μετά το δεκάχρονο ταξίδι του, ύστερα από συμβουλή της θεάς Αθηνάς πήγε και συνάντησε πρώτο τον Εύμαιο στην καλύβα του, και από αυτόν έμαθε λεπτομερώς όλα τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν κατά την απουσία του. Τις ίδιες ημέρες επέστρεψε στην Ιθάκη και ο Τηλέμαχος από τηΣπάρτη και την Πύλο. Ο Εύμαιος τον υποδέχθηκε με πατρική στοργή και τον άφησε να πάει να αναγγείλει στην Πηνελόπη το χαρμόσυνο γεγονός. Στην καλύβα του Ευμαίου, με τη θεϊκή επέμβαση της Αθηνάς έγινε η αναγνώριση Τηλεμάχου και Οδυσσέα. Μετά από αυτά, ο Εύμαιος οδήγησε τον Οδυσσέα μεταμφιεσμένο σε φτωχό ζητιάνο στο παλάτι, για να ξεγελάσει τους μνηστήρες, και τον παρουσίασε στην Πηνελόπη.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ΜΕ  ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥς   ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΥΝΟΥΣ  ΑΠΟ Ν.ΚΑΜΠΑΝΗ
(ΕΝΩ ΗΔΗ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ  ΣΤΟ  ΤΕΛΟΣ ΤΗς ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ  )
  1. Αγαπητή κυρία Σαρδέλη...
    Όταν κανείς έρχεται μετά από αιώνες να υποστηρίξει αυτό που και άλλοι πριν έχουν προσυπογράψει, απλά, ή θα αναμασά τα ίδια και τα ίδια, ή θα έχει κάτι ανακαλύψει και θα θέλει να επισυνάψει στο έργο όλων των προηγούμενων επιχειρηματολογούντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου