Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

Σημαντικές συντομεύσεις κλειδιά για υπολογιστή

 

CTRL+A. . . . . . . . . . Επιλέξτε όλα τα CTRL+C. . . . . . . . . . Αντιγραφή
CTRL+X. . . . . . . . . . Κοπή
CTRL+V. . . . . . . . . . Επικόλληση
CTRL+Z. . . . . . . . . . Αναίρεση
CTRL+B. . . . . . . . . . Τολμηρό
CTRL+U. . . . . . . . . . Υπογράμμιση
CTRL+I . . . . . . . . . . Ιταλικό
F1 . . . . . . . . . . . . Βοήθεια

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Του ΗΛΙΑ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΥ

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ ΤΟ  http://www.ithacanews.gr
Στο χρονολόγιο αναφέρονται μόνο οι μεγάλοι σεισμοί (μεγέθους 5,0 R ή μεγαλύτεροι) που σημειώθηκαν μεταξύ 968 και 2008 μ.Χ., είχαν επίκεντρο την Κεφαλονιά ή σεισμοί που έπληξαν παρακείμενη περιοχή, είχαν μέγεθος μεγαλύτερο των 6,0 R και προκάλεσαν υλικές ζημιές ή είχαν ανθρώπινα θύματα. Σε ορισμένες περιστάσεις οι περιγραφές των ιστοριοδιφών και τα επιστημονικά δεδομένα εμφανίζουν αποκλίσεις – ωστόσο αυτές οι περιγραφές, παρμένες από αρχειακές πηγές σωζόμενες αλλά και χαμένες, αποτελούν πρωταρχική πηγή για την έρευνα της σεισμικής ιστορίας του τόπου.
Όπου αναφέρονται ημερομηνίες, έχουν χρησιμοποιηθεί κατά προτίμηση αυτές του γενικού καταλόγου των σεισμών της Ελλάδας. Στον κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνονται δεκάδες κυριολεκτικά ισχυροί σεισμοί με επίκεντρο την Κεφαλονιά, την Ιθάκη ή τη γύρω θαλάσσια περιοχή, μεγέθους μεταξύ 4,0 και 5,0 R, οι οποίοι συχνότατα έχουν πλήξει και πλήττουν τα νησιά μας στο πέρασμα των αιώνων.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Η Ιστορία του Μινώταυρου Όπως δεν την Έχετε Ξανακούσει! | Ελληνική Μυθολογία

 Λίγα πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας είναι γνωστότερα από τον φοβερό Μινώταυρο!

Πάνω κάτω, όλες και όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Αν σας έλεγα όμως ότι πίσω από τον Θησέα, τον Μινώταυρο, τον Μίνωα, την Πασιφάη, τον Λαβύρινθο και το μύθο, κρύβεται μια πολύ διαφορετική ιστορία, γεμάτη έρωτα, εξαπάτηση και τιμωρία που θυμίζει τηλεοπτικό σίριαλ, θα με πιστεύατε; Αν σας το έλεγα εγώ, μάλλον όχι! Αν το έλεγε όμως ένας αρχαίος Έλληνας του 4ου αι. π.Χ.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ: Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ

 



Ο θεός Πλούτωνας ήταν ο βασιλιάς του κάτω κόσμου, και ο πιο φημισμένος θεός του Όλυμπου, όμως στην σύγχρονη εποχή ελέω των ταινιών και διαφόρων νουβελών τον έχουμε συνδυάσει, ως έναν κακό θεό που θέλει να κυριαρχεί στα πάντα ή στην όψη ως τέρας. Όμως η σημασία του στην ελληνική μυθολογία είναι ουσιαστική και πιο σημαντική από ότι νομίζουμε.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Θεός Πλούτωνας έγινε ο βασιλιάς του Κάτω Κόσμου έπειτα από την νίκη των Ολύμπιων Θεών κατά των Τιτάνων, ο Δίας πήρε τον ουρανό, ο Ποσειδώνας τη θάλασσα και ο Πλούτωνας τον κάτω κόσμο.

Πλούτωνας

Ας δούμε την εξήγηση της λέξης Πλούτωνας, η λέξη ”Πλούτωνας” σημαίνει ”Πλούτος της γης”, οπού μέσα στη γη υπάρχει ο ορυκτός πλούτος, το πετρέλαιο, κάποιοι χαμένοι θησαυροί και αλλά πολύτιμα αγαθά. Όμως ο Πλούτωνας σημαντικό ρολό έπαιξε ως ρυθμιστής των εποχών.

Ο Πλούτωνας ερωτεύτηκε την ανίψια, την Περσεφόνη κι έτσι την άρπαξε από τη Δήμητρα για την κάνει γυναίκα. Η θεά Δήμητρα έψαξε παντού την κόρη της αλλά δεν τη βρήκε, μέχρι που κατάλαβε τι ακριβώς έγινε. Ο Πλούτωνας συμφώνησε με τη Δήμητρα, δηλαδή η Περσεφόνη να μείνει έξι μήνες στον Κάτω Κόσμο και έξι με τη μητέρα της. Όταν η Περσεφόνη ήταν με τη μητέρα της, είχαμε την άνοιξη και το καλοκαίρι, όμως όταν κατέβαινε στον Κάτω Κόσμο… ερχόταν το φθινόπωρο και ο χειμώνας.