Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙς ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 

Το ταξίδι του Πυθέα της Μασσαλίας

 

Πυθεας Μασσαλιας (c. 350 - 300 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας εξερευνητής και γεωγράφος, περισσότερο γνωστός για το αξιοσημείωτο ταξίδι του στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης. Γηγενής από τη Μασσαλία (σύγχρονη Μασσαλία, Γαλλία), ο Πυθέας ξεκίνησε να εξερευνήσει τα εδάφη πέρα από τη Μεσόγειο, τολμώντας πολύ πέρα από τον γνωστό κόσμο των αρχαίων Ελλήνων. Το ταξίδι του, που καταγράφηκε στο χαμένο πλέον έργο Στον Ωκεανό, είναι μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες εξερευνήσεις της βόρειας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των ακτών της Βρετανίας και της μυστηριώδους γης της Thule, που πιστεύεται ότι βρίσκεται κάπου στην Αρκτική ή τη Βόρεια Ευρώπη. Οι αναφορές του Πυθέα, αν και αποσπασματικές και συχνά επικρίνονται από μεταγενέστερους μελετητές, παρείχαν ανεκτίμητες πληροφορίες για τη γεωγραφία, το κλίμα και τους πολιτισμούς των μακρινών εδαφών, επηρεάζοντας τους επόμενους εξερευνητές και γεωγράφους.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Πυθέας πιστώνεται με πρωτοποριακές μελέτες των πολικών περιοχών και των παλιρροϊκών φαινομένων, καθώς σημείωσε τις επιπτώσεις της Σελήνης στις παλίρροιες στη Βόρεια Θάλασσα, η οποία ήταν επαναστατική για την αρχαία ελληνική επιστήμη. Η περιγραφή του για την Thule, μια χώρα του διαρκούς ήλιου του μεσονύχτιου ήλιου, γοήτευσε μεταγενέστερους συγγραφείς και γεωγράφους, αν και η ακριβής τοποθεσία της παραμένει συζητημένη Οι εξερευνήσεις του Πυθέα δεν ήταν μόνο γεωγραφικές αλλά και πολιτιστικές, όπως ανέφερε για τα έθιμα των λαών που συνάντησε, συμπεριλαμβανομένων των Κελτών και άλλων φυλών της βόρειας Ευρώπης. Παρά τον σκεπτικισμό από σύγχρονους και μετέπειτα ιστορικούς όπως ο Στράβωνα, που γελοιοποίησαν τις αναφορές του, το ταξίδι του Πυθέα παραμένει μια πρωτοπόρα εξερεύνηση που βοήθησε να επεκταθούν οι ορίζοντες της αρχαίας ελληνικής γνώσης για τον κόσμο πέρα από τη Μεσόγειο.
 
Εμφάνιση πρωτοτύπου
 
Βαθμολογήστε αυτή τη μετάφραση
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, χάρτης και κείμενο που λέει "Le voyage de Pythéas en Europe du Nord-Ouest(~325a av.J.-C.) Trajet de Pythéas Route alternative possible Peuples Toponymie antique urbaine physique moderne urbaine Oland physique Thuk Pytheas Firoe Orcades Hébrides Trondheim Shetland Porcupine Bank Oslo Hibernia Galway Waterford Skagen BALTIQUE Gotland Bretagne Cimbres Kolding Siceland Hojsted Fyn .Hoby Lolkand CΈΝ ATLANTIQUE Oland ilesScilly Kaliningrad Metuonis MANCHE Suèves Gdansk Escauit Armorigue Germanie Marcomans Bituriges Galice Carnuntum (Agde) Agathe Nikaia (Nice) (Roses) Rhode Massalia (Marseille) (Empúries) ÉTRURIE Rome Iartessos Gades Danube MER MÉDTERRANEE Malaca Baléares Iingis (Tanger) DOMAINE Colomnesd'Héraclis Sardaigne TYRRHÊNIENNE Pella ÉTATS EMPIRE GRECS D'ALEXANDRE Messine MER Grèce JONIENNE Carthage Syracuse"
Όλες οι αντιδράσεις:
111

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Δημοφιλείς αναρτήσεις POROSNEWS , POROSVRESS

 

Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις  POROSVRESS

Δημοφιλείς αναρτήσεις POROSNEWS

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Του ΗΛΙΑ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΥ

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ ΤΟ  http://www.ithacanews.gr
Στο χρονολόγιο αναφέρονται μόνο οι μεγάλοι σεισμοί (μεγέθους 5,0 R ή μεγαλύτεροι) που σημειώθηκαν μεταξύ 968 και 2008 μ.Χ., είχαν επίκεντρο την Κεφαλονιά ή σεισμοί που έπληξαν παρακείμενη περιοχή, είχαν μέγεθος μεγαλύτερο των 6,0 R και προκάλεσαν υλικές ζημιές ή είχαν ανθρώπινα θύματα. Σε ορισμένες περιστάσεις οι περιγραφές των ιστοριοδιφών και τα επιστημονικά δεδομένα εμφανίζουν αποκλίσεις – ωστόσο αυτές οι περιγραφές, παρμένες από αρχειακές πηγές σωζόμενες αλλά και χαμένες, αποτελούν πρωταρχική πηγή για την έρευνα της σεισμικής ιστορίας του τόπου.
Όπου αναφέρονται ημερομηνίες, έχουν χρησιμοποιηθεί κατά προτίμηση αυτές του γενικού καταλόγου των σεισμών της Ελλάδας. Στον κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνονται δεκάδες κυριολεκτικά ισχυροί σεισμοί με επίκεντρο την Κεφαλονιά, την Ιθάκη ή τη γύρω θαλάσσια περιοχή, μεγέθους μεταξύ 4,0 και 5,0 R, οι οποίοι συχνότατα έχουν πλήξει και πλήττουν τα νησιά μας στο πέρασμα των αιώνων.