Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΤΟΣ - Θιακοί, Ποριώτες …Ληξουριώτες – Ανασκαλίσματα και ζουρλοπροστριβές!


Το Θιάκι κι η Κεφαλονιά
ήρθαν σ’ αντιμαχία
κι ο Οδυσσέας ήτανε
για όλα η αιτία.
*
Πιστεύαμε για τσου Θιακούς
πως ήταν κληρονόμοι
θαλασσοπόρου Βασιλιά
σπουδαίοι απογόνοι.

*
Ώσπου μια μέρα βρέθηκε
στον Πόρο μία τρύπα
και μέσ’ ανακαλύψανε
του Βασιλιά την πίπα!
*
Επίσης λένε βρέθηκαν
τση Πόπης οι βελόνες
καθώς και δυο μαρμάρινες
του παλατιού κολόνες.
*
Μα και στο Θιάκι βρέθηκε
τση θάλασσας τον πάτο
χωσμένο μέσα στα νερά
του Βασιλιά το πιάτο.
*
Τση Πηνελόπης βρέθηκε
επίσης η κοκέτα
και μια νταντελοκέντητη
σπουδαία σκαρτσοδέτα.
*
Τση βρήκαν λένε, φίλοι μου,
την ντιβανοκασέλα
κι εν’ αργυρούν ποτήριον
πού ‘βαζε τη μασέλα!
*
Και στο Ληξούρι μου ‘πανε
πως ψάχνουνε βιβλία
μήπως και αναφέρονται
κι αυτοί στην ιστορία.
*
Γιατί καθώς ακούγεται
πως στο Λιβάδι πέρα
εβρέθηκε του Βασιλιά
μια πήλινη κλανιέρα.
*
Μ’ αν τύχει να βρεθούν κι αυτοί
πως είναι απογόνοι
καλύτερα ν’ ανοίξουνε
όλοι οι υπονόμοι.
*
Να μπούνε μέσα όλοι τσου
Θιακιώτες και Ποριώτες,
μην τύχει και γλιτώσουνε
από τσου Ληξουριώτες.
*
Κι έτσι μας απομείνανε
μόνο οι Σαμικοί
μέχρι να βρούνε και αυτοί
κανένα του κουπί.
*

Μα τώρα που μπερδέψαμε
τούτη την ιστορία,
πολύ φοβάμαι,
θά ‘χουμε μεγάλη φασαρία.
*
Σύρραξη μου μυρίζεται
να κάμουν οι Θιακιώτες,
για να ξυλοφορτώσουνε
τσου Ληξουρχοποριώτες.
*
Γι’ αυτό για το συμβιβασμό
ας πάμε στις Βρυξέλλες,
χωρίς να καταφύγουμε
σε κάτι τέτοιες τρέλλες.
*
Εκεί νά ‘σαστε σίγουροι
πάντα δικαιωνόμαστε,
μια κι όλοι τσου μας ξέρουνε
ότι ξεβρακωνόμαστε!
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ” ΟΔΥΣΣΕΩΣ…
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ και… ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ!!!

- See more at: http://www.kefaloniatoday.com/arthra-apopsis/satira/thiaki-poriotes-lixouriotes-anaskalismata-ke-zourloprostrives-104293.html#sthash.h9TSqYAx.dpuf


ΠΟΡΟΣΝΙΟΥς
ΕΓΩ ΑΠΛΑ  ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ,,ΕΠΕΙΔΗ  ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ  ΚΑΙ  ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ,,(ΚΑΙ ΚΑΚΩς)  ΟΤΙ   ΤΟ ΣΑΤΗΡΙΚΟ
ΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙ,, ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΕΞΠΕΡ  ΣΕ ΑΥΤΑ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΑΤΟΥ,
(ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΥ)
ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ  ΧΡΟΝΙΑ!
http://www.e-kivos.gr/content/
Η "Σάτιρα και Ρίμνες τση Κεφαλονιάς" είναι το τελευταίο έργο του σπουδαιότερου !!!!!!  Κεφαλονίτη σατιρικού ποιητή Γεράσιμου Αυγουστάτου.
"...Ο Γεράσιμος Αυγουστάτος εμπνέεται από οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή του. Σατιρίζει πρόσωπα και πράγματα - σημαντικά και ασήμαντα. Καυτηριάζει την αλλοτρίωση και την ξενομανία, το ρουσφέτι και τη διαπλοκή, την αποχαύνωση και τη μωροφιλοδοξία. Μαστιγώνει το στραβό και το ανάποδο, το αταίριαστο και ψεύτικο. Σαρκάζει τους "έξυπνους" και τους σύγχρονους κομματάρχες, υμνεί τους καλοκάγαθους λαϊκούς τύπους.
Με τους στίχους του αποθανατίζει γεγονότα και πρακτικές, πρόσωπα συγκεκριμένα και ανθρώπινους χαρακτήρες, έθιμα και συμπεριφορές - αποθανατίζει όμως θυμοσοφώντας. Ο σατιρικός του δηλαδή λόγος δε φωτογραφίζει απλά την καθημερινή πραγματικότητα. Τρυπώνει μέσα σε αυτή, βλέπει πίσω από αυτή.
Με τη σάτιρά του χαρίζει γέλιο - άλλοτε γάργαρο, άλλοτα στυφό. Προκαλεί πίκρα και αγανάκτηση, όταν γράφει για το κακό και το άδικο. Προσφέρει αγάπη και σεβασμό όταν αναφέρεται στους λαϊκούς ανθρώπους - "λοξούς" ή "ίσιους". Εκδηλώνει πάθος για την όμορφη ανθρώπινη ζωή. Καταθέτει σοφία λαϊκή, γνώση κοινωνική.
Με τους στίχους του μας σεργιανάει στο παρελθόν - ανθρώπινα ζεστό, ταξικά σκληρό. Μας δείχνει το μέλλον - οδυνηρό για όλους. Μας καλεί στο σήμερα να βλέπουμε και ν' ακούμε, να δίνουμε και να παίρνουμε, να ζούμε δημιουργικά.
Σίγουρα ο στίχος του κρατά το τοπικό χρώμα, μα η σκέψη του αναδίνει μια καθολικότητα. Ο λόγος του παραμένει διεισδυτικός - άλλοτε επιγραμματικός, άλλοτε αναλυτικός. Δεν είναι επιφανειακός, έστω και αν κάποιες φορές φαίνεται τέτοιος - κρύβει βαθύ νόημα, ανακεφαλαιώνει γνώσεις και αποκρυπτογραφεί εμπειρίες.
Πάντως, προκαλεί κατάπληξη η στιχουργική ευχέρεια του Γ. Αυγουστάτου. Δε χρειάζεται ο Γεράσιμος να πιάσει χαρτί και μολύβι για να γράψει - να σβήνει και να ξαναγράφει - τους στίχους του. Εκεί που όρθιος δουλεύει μες το υπόγειο του ή σκυφτός περπατάει στο δρόμο στιχογραφεί μες το μυαλό του και μετά ... το τυπώνει στο χαρτί.
Οταν του ζητήσεις να σου στιχούργησει, σκέφτεται ελάχιστα, στρέφει το βλέμμα προς τα κάτω και αμέσως σου απλώνει τους στίχους του με ποικιλία και ζωντάνια.
Η περίπτωση του Γ. Αυγουστάτου θυμίζει την ανάλογη περίπτωση του Γ. Μολφέτα. Και δεν υπάρχει υπερβολή σε αυτή τη συσχέτιση. Ο Μολφέτας διακρινόταν για την ευχέρεια του στη στιχουργική, όπως μάλιστα έχει καταγραφεί από τους φίλους και συνεργάτες του. Οι ίδιοι μάλιστα έχουν μιλήσει και για την «αναγκαστική» έμπνευση του Μολφέτα, όταν του ζητούσαν να γράψει για συγκεκριμένο θέμα ή να διαφημίσει κάποιο προϊόν ή να γνωστοποιήσει μια εκδήλωση.
'Εχοντας υπόψη τα παραπάνω για το Μολφέτα, πιστεύουμε ότι ανάλογη είναι και η περίπτωση του Γ. Αυγουστάτου, τον οποίο έχουμε ζήσει κατά τις ώρες τις έμπνευσής του και της καταγραφής της.
Αληθινοί, λοιπόν, στίχοι, τσουχτεροί και πιπεράτοι, δροσεροί και ανάλαφροι, εύκολα διαβάζονται - αποστηθίζονται, αν θέλετε - και "ρουφιούνται".
Και περιμένουμε την επόμενη συλλογή".
Πέτρος Πετράτος, φιλόλογος από τον πρόλογο του έργου.

1 σχόλιο: