Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

H Ιστορία της Ιθάκης


αναδημοσίευση,,διότι  εδώ είχε  τις  ερωτήσεις  στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού!!!

ο Περσέας έγινε βασιλιάς της Τίρυνθας. Εκεί δημιούργησε την περίφημη για τα «Κυκλώπεια Τείχη» της πόλη Μυκήνες. Ονομάστηκε έτσι από την άκρη της σπαθοθήκης, που ονομαζόταν «μύκης».
Ο Περσέας απόκτησε, με την Ανδρομέδα, εφτά παιδιά: 
ΑΥΤΟ  ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο  Ο  ΜΗΣΤΩΡ,,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΛΥΛΟΓΟΥΜΕ  ΕΚΑΝΕ  ΤΗΝ ΙΠΠΟΘΟΗ,, ,,  ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ  ΤΟΝ ΤΑΦΙΟ, Αργότερα, ξαναγύρισε στις Μυκήνες για να σκοτώσει τους γιούς του βασιλιά Ηλεκτρύωνος

ΚΑΙ  ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ  ΤΟΝ ΠΤΕΡΕΛΑΟ  Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΚΑΙ 
ΒΑΣΙΛΕΨΕ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ  ΟΜΗΡΙΚΟ  ΝΗΣΙ ΜΑΣ!!!

Οι μυθικοί Τηλεβόες με ίσως το πιό σημαντικό κέντρο τους το νησί Τάφος (το σημερινό Μεγανήσι) υπήρξαν περιβόητοι Θαλασσινοί και πειρατές. Οι Τηλεβόες, αφού κατέλαβαν τα Ιόνια νησιά, διεκδίκησαν ακόμη και την εξουσία των Μυκηνών. Σε μάχη δε μεταξύ των ο βασιλιάς των Μυκηνών έχασε 7 από τα 8 παιδιά του. Την εκδίκηση ανέλαβε ο ανεψιός του βασιλιά, ο Αμφιτρύωνας με συμμάχους τον Κέφαλο από την Αττική, τον Πανοπέα από την Φωκίδα και τον Έλειο από την Αργολίδα. Αυτός κυρίευσε τα Ιόνια νησιά και τα δώρισε στον Κέφαλο και τον Έλειο που εγκαταστάθηκαν εκεί. Γιός του Κέφαλου ήταν ο Αρκείσιος και του Αρκείσιου ο Λαέρτης, ο πατέρας του Ομηρικού Οδυσσέα.
ΕΠΕΙΤΑ ΦΤΑΣΑΜΕ  ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ  ΜΙΝΩΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ,, ΚΑΙ  ΔΕΙΤΕ  ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ 

ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ  Ο ΚΕΦΑΛΟΣ  ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΦΥΤΡΙΩΝΑ  (ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ) ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΝΑ ΡΘΟΥΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ,ΣΑΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΤΩΝ ΓΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΩΝΑ
  ΚΑΙ  ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ  ΤΟ  ΤΟΤΕ  ΔΥΤΙΚΟ  ΒΑΣΙΛΕΙΟ,, ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.
Ο  Λαέρτης  Θεωρείται γιος του Αρκεισίου, σύζυγος της Αντίκλειας και πατέρας πολλών θυγατέρων. Ο Οδυσσέας ήταν το μόνο αρσενικό του παιδί. Ως μητέρα του Λαέρτη μνημονεύεται η Χαλκομέδουσα και ως πατέρας του Πατέρα του  ο Κέφαλος, 
ΕΔΩ ΤΩΡΑ   ΘΑ ΡΘΟΥΜΕ ΛΙΓΟ  ΣΤΟ ΑΛΛΟ  ΣΟΙ,,!!  (ΤΗΣ  ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ)
και  μια  ανάρτηση από το KEFALONIATODAY

 

H Ιστορία της Ιθάκης (Περίοδος έως 1864 Μ.Χ)

Η Ιστορία της Ιθάκης
Η Ιστορία της ΙθάκηςΚατά τη μυθολογία, ο Αρκείσιος, γιος του Κέφαλου και της Άρκτου,κατέλαβε τα νησιά Κεφαλλονιά και Ιθάκη από τους Τηλεβόες και έγινε βασιλιάς των Κεφαλλήνων, με έδρα του βασιλείου του την Ιθάκη.
Ο Αρκείσιος παντρεύτηκε την Χαλκομέδουσα και απέκτησαν τον Λαέρτη, ο οποίος τον διαδέχθηκε στη βασιλεία. Αυτός παντρεύτηκε την Αντίκλεια κόρη του Αυτόλυκου, η οποία γέννησε τον Οδυσσέα, που έμμελε να γίνει ο πολυθρύλητος βασιλιάς της Ιθάκης.
Ο Οδυσσέας παντρεύτηκε την Πηνελόπη και απέκτησαν τον Τηλέμαχο. Οι πιό αξιόπιστες μαρτυρίες για την αρχαία Ιθάκη είναι του Ομήρου και τις αντλούμε από την “Οδύσσεια”, με την μορφή των τοπονυμίων και λεπτομερειών γεωγραφικών περιοχών του νησιού.
Ο Όμηρος γνώρισε καλά την Ιθάκη και έμαθε την ιστορία του Οδυσσέα διότι, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, έζησε στο νησί φιλοξενούμενος από τον Μέντορα τον Ιθακήσιο. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ευρήματα που βεβαιώνουν ότι η Ιθάκη άκμασε κατά την μυκηναική περίοδο (1500-1100 π.Χ), κατά την οποία διαδραματίστηκαν όσα αναφέρονται στην “Ιλιάδα” και “Οδύσσεια” του Ομήρου. Γνωρίζουμε ακόμη, ότι το νησί ήταν κατοικημένο από την νεολιθική εποχή και ίσως από πριν.
Το απέδειξαν τα ευρήματα (κτερίσματα τάφων: λίθινα εργαλεία, κουμπιά κ.ά.) από τις ανασκαφές της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής το 1930 (Λόφος Πηλικάτων, Σπηλιά Λοίζου). Εξάλου , έχει αποδειχθεί ότι από το 2500 π.Χ. περίπου υπήρχε στην Ιθάκη ανεπτυγμένη θρησκεία και συγκεκριμμένα κέντρα λατρείας.
Αυτά έχουν αποδειχθεί από ανασκαφές και σχετικές μελέτες. Το 1500 π.Χ. περίπου, η Ιθάκη ήταν πρωτεύουσα ενός μεγάλου κράτους, που επεκτεινόταν στην Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθο και ακόμα και στα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Μεταξύ του 1100 και του 800 π.Χ. γνώρισε την άγρια εισβολή των Δωριέων και λίγο αργότερα κατακτήθηκε από τους Κορίνθιους. Από το 800 π.Χ. έως το 300 μ.Χ. η Ιθάκη έζησε μια νέα ακμή, αν και από 180 π.Χ. περίπου εθεωρείτο υποταγμένη στους Ρωμαίους, οι οποίοι πολύ λίγη επίδραση είχαν στο νησί. Από το 300 έως το 1185 μ.Χ. ανήκε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία (Αναφορές σχετικά με το νησί βρίσκουμε στο έργο του Άραβα γεωγράφου Εδρισσή – 1135). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου